Αρχική » Κρατικοδίαιτος λομπίστας με… έφεση στις γκάφες 
Ελλάδα Πολιτική

Κρατικοδίαιτος λομπίστας με… έφεση στις γκάφες 

Ο «φυτευτός υπουργός χωρίς σταυρό» που δηλώνει ότι… δεν του ταιριάζει να είναι βουλευτής, αν κατέβαινε υποψήφιος, δεν θα έβρισκε ούτε την ψήφο του

Ο απερχόμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου περνά στην Ιστορία ως ένας από τους χειρότερους μεταπολιτευτικά. «Φλόμωνε» καθημερινά τους εκπροσώπους του Τύπου με ψέματαμισόλογα και fake news. Η τελευταία εικόνα που μας χάρισε ήταν να εκστασιάζεται σε καφετέρια της Λαμίας βρίζοντας το ΠΑΣΟΚ.

  • του Βασίλη Γαλούπη

Στη θέση του τοποθετήθηκε ο Άκης Σκέρτσος… Ο Οικονόμου θα είναι ξανά υποψήφιος με σταυρό προτίμησης και ως εκ τούτου, έπρεπε να παραιτηθεί.

Τον Ιούνιο του 2022 ο Σκέρτσος είχε δηλώσει ότι «δεν θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές. Δεν είμαστε όλοι για όλα, είναι μια δουλειά που δεν μου ταιριάζει. Η δική μου δουλειά είναι διαφορετική». Η απορία πλανάται τέσσερα χρόνια: ποια ακριβώς δουλειά κάνει ο Σκέρτσος;

Ο λομπίστας, με βούλα σπουδών από αμερικανικό πανεπιστήμιο, βρέθηκε ουρανοκατέβατος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αρχικά ως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και στη συνέχεια ως υπουργός Επικρατείας. Δίχως ουδέποτε να τον έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός.

Η περυσινή τοποθέτησή του «δεν μου ταιριάζει η δουλειά του βουλευτή» θα ακουγόταν αλλόκοτη για έναν υπουργό, αν όποτε άνοιγε το στόμα του ο Σκέρτσος δεν έκανε κι από μια γκάφα.

Είναι φανερό ότι το συγκεκριμένο άτομο αντιμετωπίζει με περιφρόνηση τον κόσμο και περιμένει πάντα από κάποιον να τον «φυτέψει» σε πόστο. Μόνος του ξέρει ότι δεν θα μπορούσε να εκλεγεί ποτέ. Αν κατέβαινε ως υποψήφιος με σταυρό σε κάποια περιφέρεια ο Σκέρτσος, δεν θα έβρισκε ούτε την ψήφο του με το ανύπαρκτο έργο του και τις δηλώσεις που τόσο συχνά προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και τη νοημοσύνη του κόσμου.

Το βιογραφικό του μιλά από μόνο του. Στην αρχή ο Στουρνάρας τον έβαλε διευθυντή στο υπουργείο Οικονομικών. Μετά ο Πικραμμένος τον τοποθέτησε στο δικό του γραφείο, όταν ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Ύστερα έγινε ο αγαπημένος τον βιομηχάνων, που τον έκαναν διευθυντή στον ΣΕΒ, ένα κατεξοχήν πόστο νταραβεριών με τις κυβερνήσεις. Κι έπειτα τον ανακάλυψε ο Μητσοτάκης για να τον βαφτίσει «πολιτικό» και να τον «χρεώσει» στον ελληνικό λαό, ο οποίος ουδέποτε τον επέλεξε.

Τα φιλικά στην κυβέρνηση ΜΜΕ από την πρώτη στιγμή εμφάνισαν τον Σκέρτσο ως «άνθρωπο της εξουσίας» που «μοιάζει περισσότερο με στέλεχος πολυεθνικής». Τον λάνσαραν σαν να επρόκειτο για κάποιον ρόλο στο «House of Cards».

Από πολυεθνική, όμως, ο Σκέρτσος ούτε απέξω δεν έχει περάσει! Από το Ελληνικό Δημόσιο σιτίζεται τα περισσότερα χρόνια που εργάζεται. Όσο για την εξουσία, το σίγουρο είναι ότι δεν την αντλεί από τον λαό. Ο Οικονόμου τσαλακωνόταν επί μήνες, δεχόμενος τη δικαιολογημένη σκληρή κριτική σε βάρος του και τώρα θα απευθυνθεί στους πολίτες της Φθιώτιδας για να τον κρίνουν.

Του Σκέρτσου, όμως, του αρέσει να είναι υπουργός δίχως να ζητά σταυρό. Έτσι, και τον μισθό του παίρνει και στο Μαξίμου είναι και δεν χρειάζεται την ψήφο κανενός. Καθόλου κακό ντιλ.

Ο Σκέρτσος είναι ένας από τους άμεσους συνεργάτες του Μητσοτάκη που κλήθηκαν να παίξουν ρόλο στο φιάσκο του επιτελικού κράτους. Στην πράξη, προκαλούσε διαρκώς την κοινή γνώμη με τις ψευδοελιτίστικες αναφορές που έκανε, αποδεικνύοντας ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου και ότι αδυνατεί να προσφέρει έστω στον δημόσιο διάλογο.

Ήταν αυτός που για το θέμα των υποκλοπών σέρβιρε τα fake news περί «αλλότριων συμφερόντων και σκοπών». «Βλέπω μια κυβέρνηση που παρακολουθείται. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει» είχε πει με ύφος αφ’ υψηλού σχολιαστή, όταν η κυβέρνηση, στην οποία ήταν και είναι ο Νο 3, γινόταν βούκινο παγκοσμίως για τις παρανομίες της πρωθυπουργικής ΕΥΠ.

Ο ίδιος ήταν που αρνιόταν ότι η λίστα με τα ονόματα των υποκλαπέντων ήταν αληθινή. «Αμφισβητώ τη λίστα, τους συντάκτες της λίστας, αμφισβητώ και τη σκοπιμότητα που κινείται γύρω από τη λίστα» έλεγε. Όταν αποδείχθηκε ότι οι λίστες ήταν αληθινές, δεν ζήτησε μια συγγνώμη για τα ψέματα που έλεγε.

Αμέτρητες προκλήσεις

Οι γκάφες του και οι προκλήσεις του αυτά τα τέσσερα χρόνια είναι αμέτρητες.

Ενδεικτικά:

  • Στη φρικτή υπόθεση Τοπαλούδη παρενέβη στη Δικαιοσύνη, «κατσαδιάζοντας» την εισαγγελέα και σχολιάζοντας πως «τα δικαστήρια δεν είναι λαϊκή απογευματινή».
  • Για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Ελλάδας παρουσίαζε έναν προκλητικό κατά φαντασίαν πίνακα με 74 εναέρια πτητικά μέσα. Στην πραγματικότητα δεν πέταξε κανένα πάνω από τη Βόρεια Εύβοια.
  • Ενώ ο κόσμος πέθαινε στα ράντσα από κορωνοϊό, δήλωνε για την έλλειψη ΜΕΘ ότι «δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας».
  • Έλεγε κομπογιαννίτικα ότι «δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην Αστυνομία μεταδίδουν τον ιό».
  • Εφηύρε ότι τυχόν μείωση στη φορολογία των καυσίμων «θα ωφελήσει περισσότερο τους πλουσιότερους, που καταναλώνουν περισσότερη βενζίνη, από τους φτωχότερους, για τους οποίους η διαφορά θα είναι οριακή».

Ύστερα απ’ όλα αυτά είναι εύκολα αντιληπτό για ποιον λόγο ο κρατικοδίαιτος… τεχνοκράτης Σκέρτσος στρουθοκαμηλίζει ότι «δεν μου ταιριάζει εμένα να είμαι βουλευτής». Προφανώς και ξέρει πως όσο εκτίθεται τόσο πιο αντιπαθής γίνεται. Το έργο του δεν ολοκληρώθηκε, όμως. Έχει μπροστά του έναν ολόκληρο μήνα για νέες γκάφες ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δεν είναι πολύς καιρός, αλλά με λίγη προσπάθεια…