Αρχική » Κυβερνητικό αλαλούμ: Ο Χ.Σταϊκούρας διαψεύδει τον Γ.Οικονόμου για τις μειώσεις στον ΦΠΑ!
Ελλάδα Οικονομία Πολιτική

Κυβερνητικό αλαλούμ: Ο Χ.Σταϊκούρας διαψεύδει τον Γ.Οικονόμου για τις μειώσεις στον ΦΠΑ!

Άλλα λέει ο ένας, άλλα ο άλλος…

Αλαλούμ επικρατεί στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς όπως φαίνεται ο ένας υπουργός διαψεύδει τον… άλλον!

Ειδικότερα, το πρωί της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα!

Λίγες ώρες μετά, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έρχεται να τον διαψεύσει καθώς τόνισε πως «δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ».

Επεσήμανε δε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο».

Δημοφιλή άρθρα
pronews.gr
Ασφαλιστική εταιρεία: «Οι θάνατοι σε ανθρώπους 18-64 ετών αυξήθηκαν κατά 40%»! – Δεν είναι από Covid-19Δείτε ποιοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα & ποιοι πάνε στα 62 έτηΣταματάει στις 31 Ιανουαρίου η λειτουργία του Hilton – Aνακαίνιση και εθελούσια για τους εργαζόμενουςΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος σήμερα σε Αθήνα, Πειραιά, Περιστέρι και ΠαιανίαΔείτε πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις ΦεβρουαρίουΚλήση τροχαίας: Πώς μπορείτε να τη «σβήσετε»; – Πότε παραγράφεταιΑναγνώριση πλασματικών ετών – Συνταξιοδότηση έως και 7 χρόνια νωρίτεραΈρχεται επιδότηση έως 210 ευρώ τον μήνα για το στεγαστικό δάνειο της πρώτης κατοικίας – Τα κριτήριαΠρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών – Κ.Σκρέκας: «Όλοι οι Έλληνες θα είναι δικαιούχοι»ΟΑΕΔ: «Έρχονται» εννέα νέα προγράμματα – Θα «ανοίξουν» 93.500 νέες θέσεις εργασίας
Πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών – Κ.Σκρέκας: «Όλοι οι Έλληνες θα είναι δικαιούχοι»
Όπως ανέφερε, υπάρχουν οι μειώσεις φόρων, όπως στις ασφαλιστικές εισφορές και στην εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, που επεκτείνονται εφέτος και πρέπει να υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος αφ’ ενός για τη μονιμοποίησή τους και αφ’ ετέρου για επιπλέον παρεμβάσεις.

Παράλληλα δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 κλείνει με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 7% του ΑΕΠ (περίπου 13 δισ. ευρώ), το οποίο πρέπει να μηδενιστεί το 2023.

Ερωτηθείς δε για ενδεχόμενες «συμφωνίες κυρίων» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε ότι «η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των χαμηλότερων εισοδημάτων».

Ο υπουργός επικαλέστηκε τις προβλέψεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση της αύξησης του κόστους το β’ τρίμηνο εφέτος. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στο υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» και δυσμενή σενάρια εκτέλεσης του προϋπολογισμού για πλήρη κάλυψη από κάθε ενδεχόμενο.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, τόσο για την υγειονομική κρίση, όσο και για την ενεργειακή ακρίβεια, «θα συνεχίσουμε να βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί». Ειδικά δε για την υγειονομική κρίση, επεσήμανε πως «εάν διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα από το βασικό σενάριο, τότε ανάλογα θα πράξει και το οικονομικό επιτελείο (όπως π.χ. με τις επιστρεπτέες προκαταβολές)».
Ο υπουργός προανήγγειλε τέλος, την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022 και την εκταμίευση μιας διπλής δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Ενώ, για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ανέφερε πως «ο στόχος στο βασικό σενάριο, χωρίς αναταράξεις, είναι για το 2023. Μακάρι να τα καταφέρουμε νωρίτερα».

Κυβερνητικό αλαλούμ: Ο Χ.Σταϊκούρας διαψεύδει τον Γ.Οικονόμου για τις μειώσεις στον ΦΠΑ! | Pronews