Αρχική » Λήξη συναγερμού για τον πύραυλο στην Πολωνία – Ανήκει στους Ουκρανούς
Ukrainian servicemen fire with a BM21 Grad multiple launch rocket system in a frontline on the border of Kharkiv and Luhansk regions, as Russia's attack on Ukraine continues, Ukraine November 3, 2022. REUTERS/Vitalii Hnidyi
Διεθνή

Λήξη συναγερμού για τον πύραυλο στην Πολωνία – Ανήκει στους Ουκρανούς

Ο Πολωνός πρόεδρος και ο Στόλτενμπεργκ δήλωσαν ότι δεν πρόκειται για χτύπημα των Ρώσων

Έληξε ο συναγερμός για τον πύραυλο που έπεσε χθες σε πολωνικό έδαφος, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για την αρχή ενός νέου Παγκόσμιου Πολέμου.

Μετά από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα παραδέχθηκε ότι ο πύραυλος που έπεσε στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία, ανήκει στην ουκρανική αεράμυνα.

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που αυξάνουν τις πιθανότητες ο πύραυλος, ο οποίος έπεσε στα εδάφη μας, να χρησίμευε ως αντιπυραυλική άμυνα και να χρησιμοποιήθηκε από τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις. Το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για ρωσικής κατασκευής πύραυλο S-300», δήλωσε ο Ντούντα και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σκόπιμη επίθεση κατά της χώρας του, αλλά ότι ο πύραυλος ήταν «πιθανότατα ένα ατύχημα από την ουκρανική πλευρά κατά την αναχαίτιση εισερχόμενων ρωσικών πυραύλων».

Η Πολωνία συνεχίζει να αναλύει το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, αλλά φαίνεται ότι ενδεχομένως να μην είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση της πρόβλεψης αυτής, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Στολτενμπεργκ: «Δεν ήταν επίθεση της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ»
Παράλληλα, ο Γενς Στολτενμπεργκ σε δηλώσεις του μετά το την έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, επανέλαβε τα όσα ανέφεραν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Πολωνία, ότι δεν υφίσταται επίθεση της Μόσχας στη Συμμαχία, αλλά πρόκειται για ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.