Αρχική » Μίκης Θεοδωράκης: Εν ζωή τον περιφρονούσαν, τον πρόδιδαν και τον είχαν εγκαταλείψει – Μετά θάνατον… ήρωας! (βίντεο)
Διεθνή Ελλάδα Πολιτική

Μίκης Θεοδωράκης: Εν ζωή τον περιφρονούσαν, τον πρόδιδαν και τον είχαν εγκαταλείψει – Μετά θάνατον… ήρωας! (βίντεο)

Λίγο πριν τις 10 το πρωί της Πέμπτης έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο ότι πέρασε στην αιωνιότητα ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Όλοι θέλησαν να δείξουν την λύπη τους (άλλοι αληθινά και άλλοι γιατί “έτσι πρέπει”) αλλά οι πράξεις δεν εξαιρούν ούτε τον ίδιο τον πρωθυπουργό για το πως σεβάστηκαν τον ίδιο όταν ήταν εν ζωή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος σαν εθνικό ήρωα, όταν αναφέρθηκε στην απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο και έτσι οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια, από σήμερα έως το Σάββατο, ως ένδειξη σεβασμού αλλά δεν ήταν έτσι όταν ζούσε. 

Γιατί όταν έπρεπε να κάνει κάτι ουσιαστικό, όταν απεγνωσμένα η ίδια η κόρη του μεγάλου συνθέτη είχε βγάλει κραυγή βοήθειας ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν απών.

«Θα σεβαστώ κάθε επιθυμία που μού είχε εκφράσει ο πατέρας μου σχετικά με την ταφή του, θα κάνω όλα όσα μού είχε πει να κάνω» είναι τα ακριβή λόγια της Μαργαρίτας Θεοδωράκη δείχνοντας έτσι πολλά απέναντι και στο επίσημο κράτος

Ούτε ένας χρόνος δεν έχει περάσει από την εξομολόγηση της κόρης του Μίκη Θεοδωράκη για τις δύσκολες στιγμές που βίωνε για παραπάνω από ένα χρόνο.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης τους ήταν ότι δεν είχαν καν ρεύμα και προσπαθούσαν να επιβιώσουν με κουβέρτες , φτάνοντας στο σημείο να πει πως θέλει να βάλει τέλος στη ζωή της. Φυσικά δεν είχαν ούτε τα βασικά για την περίθαλψη του ίδιου της του πατέρα.

Είχε προσπαθήσει ουκ ολίγες φορές να επικοινωνήσει με το Υπ. Πολιτισμού και την Λ.Μενδώνη (έστειλε τα συλλυπητήρια της και αυτή σήμερα) με πολλές επιστολές αλλά και προς τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη αλλά χαρακτηριστικά είπε πως τους είχαν “γραμμένους στα παλιά τους τα παπούτσια”.

Είχαν ζητήσει να πραγματοποιηθεί έστω μία συναυλία για τα 95 χρόνια του Μ.Θεοδωράκη για να βγουν κάποια έξοδα, αλλά όπως ανέφερε οι ίδιοι πήγαιναν με το σταυρό στο χέρι αντιθέτως με άλλους που είχαν μέσα.