Αρχική » Μακρόν «αδειάζει» Μπάιντεν που μιλά για γενοκτονία στην Ουκρανία
Διεθνή

Μακρόν «αδειάζει» Μπάιντεν που μιλά για γενοκτονία στην Ουκρανία

Για άλλη μια φορά που ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν «αδειάζει» τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν. Αφορμή η χρήση του όρου «γενοκτονία» για πρώτη φορά από τον Αμερικανό πρόεδρο για την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει πως θέλει να είναι πιο προσεκτικός στη χρήση όρων και πως δεν επιθυμεί μια «λεκτική κλιμάκωση».

Ερωτηθείς από το τηλεοπτικό κανάλι France 2 σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε χθες, Τρίτη, ο Τζο Μπάιντεν, ο Μακρόν απάντησε πως θέλει να είναι «προσεκτικός με τους όρους».

«Θα έλεγα πως η Ρωσία κήρυξε με μονομερή τρόπο ένα βάναυσο πόλεμο, ότι είναι τώρα αποδεδειγμένο πως εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν από το ρωσικό στρατό και πως πρέπει τώρα να βρούμε τους υπεύθυνους γι’ αυτά», εξήγησε.

«Είναι τρέλα αυτό που συμβαίνει, είναι μια ασύλληπτη βαναυσότητα (…), αλλά κοιτάζω ταυτόχρονα τα γεγονότα και θέλω να προσπαθήσω στο μέγιστο βαθμό να μπορέσω να σταματήσω αυτό τον πόλεμο και να ξανακτίσω την ειρήνη, συνεπώς δεν είμαι σίγουρος πως η λεκτική κλιμάκωση εξυπηρετεί την υπόθεση», σημείωσε ο Μακρόν.

Τι είπε ο Μπάιντεν για γενοκτονία στην Ουκρανία
Ο χαρακτηρισμός«γενοκτονία» έγινε από τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αϊόβα.

«Ο οικογενειακός σου προϋπολογισμός, η δυνατότητά σου να γεμίζεις το ρεζερβουάρ σου, τίποτα από όλα αυτά δεν θα πρέπει να εξαρτάται από το αν ένας δικτάτορας κηρύσσει πόλεμο και διαπράττει γενοκτονία μισό κόσμο μακριά», είπε μεταξύ άλλων ο Μπάιντεν.

Στη συνέχεια, καθώς επιβιβαζόταν στο Air Force One, ρωτήθηκε εκ νέου για τον συγκεκριμένο όρο και υπερασπίστηκε τη χρήση του.

Η απάντησή του ήταν: «Ναι, το αποκάλεσα γενοκτονία. Είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ο Πούτιν προσπαθεί να σβήσει ακόμη και την ιδέα να μπορείς να είσαι Ουκρανός. Και ο όγκος, οι αποδείξεις πληθαίνουν. Είναι διαφορετικό από ό, τι την προηγούμενη εβδομάδα», υποστήριξε.

Τι είναι γενοκτονία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο
«Γενοκτονία», δυνάμει του διεθνούς δικαίου, είναι η εσκεμμένη προσπάθεια να εξολοθρευτεί οποιαδήποτε εθνική, φυλετική, ή θρησκευτική ομάδα. Πρόκειται για το βαρύτερο έγκλημα στο διεθνές δίκαιο, στο οποίο ενεγράφη το 1948. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για το ναζιστικό Ολοκαύτωμα.

Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» επισήμως επτά φορές (για τη Βοσνία, για τη Ρουάντα, για το Ιράκ, για το Νταρφούρ, για τον διωγμό των Γεζίντι και άλλων μειονοτήτων από το Ισλαμικό Κράτος, για τη μεταχείριση των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμάνων από την Κίνα και, νωρίτερα φέτος, για τον διωγμό των μουσουλμάνων μειονοτικών Ροχίνγκια από τον στρατό της Μιανμάρ).

Γενικά ακολουθεί σχολαστικές διαδικασίες προτού επιλέξει να προχωρήσει στη χρήση του όρου, κάτι που αποφασίζει ο εκάστοτε ΥΠΕΞ.

Ετικέτες