Αρχική » Μας κυβερνά ο Κώστας Πλεύρης;
Ελλάδα Πολιτική

Μας κυβερνά ο Κώστας Πλεύρης;

Παρά τις δημόσιες αυτοκριτικές και συγγνώμες των στενών συνεργατών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβραβεύει τον ακραίο αντισημιτισμό και τον εγκαθιστά στην κορυφή της Δικαιοσύνης ● Για τη θέση αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου επιλέχτηκε η Μαριάνθη Παγουτέλη, η δικαστικός που είχε μειοψηφήσει στο δικαστήριο του πρώτου βαθμού υπέρ της αθώωσης του ακροδεξιού Κωνσταντίνου Πλεύρη κατά τη δίκη για το επιεικώς απαράδεκτο βιβλίο του «Εβραίοι, όλη η αλήθεια» ● Εντονη πολιτική αντίδραση στον διορισμό αυτό εκδηλώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την Ολγα Κεφαλογιάννη ● Σκληρή ανακοίνωση και από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.

Προκάλεσε αίσθηση η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, να διορίσει στη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου τη Μαριάνθη Παγουτέλη. Η κ. Παγουτέλη είχε ήδη εκλεγεί μέλος του δικαστικού συμβουλίου που θα εξετάσει την υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη.

Στην επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αναδείξει την κυρία Παγουτέλη στην κορυφή της δικαστικής ιεραρχίας αντέδρασε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος με σκληρή ανακοίνωση, με την οποία θύμιζε ότι «η κ. Παγουτέλη είχε μειοψηφήσει στο δικαστήριο του πρώτου βαθμού υπέρ της αθώωσης του Κωνσταντίνου Πλεύρη κατά τη γνωστή δίκη για το αντισημιτικό βιβλίο του “Εβραίοι, όλη η αλήθεια”. Η κ. Παγουτέλη είχε συντάξει ένα εκτενές σκεπτικό 32 σελίδων, δικαιολογώντας τις αντισημιτικές απόψεις του Κ. Πλεύρη».

Οι αντιδράσεις

Στη συνέχεια το ΚΙΣΕ εξέφρασε «την έντονη δυσαρέσκεια του ελληνικού Εβραϊσμού για την τοποθέτηση στην κορυφή της Δικαιοσύνης ενός προσώπου που δεν θα μπορεί να προασπίσει τη δεδηλωμένη θέση της ελληνικής πολιτείας ενάντια στον αντισημιτισμό, και μάλιστα ως αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας μας». Εντονη πολιτική αντίδραση στον διορισμό αυτό εκδηλώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την Ολγα Κεφαλογιάννη.

Η αλήθεια είναι ότι το αθωωτικό σκεπτικό της για το ακραίο αντισημιτικό βιβλίο του Πλεύρη η τότε εφέτης δεν το στήριζε απλώς στη βάση της υπεράσπισης της ελευθερίας έκφρασης, ακόμα και ακραίων απόψεων. Υιοθετούσε πλήρως τις απόψεις του! Η άποψή της ήταν ότι «Δικάζουμε ένα βιβλίο! Δεν με ενδιαφέρει αν απ’ τη μια πλευρά είναι ο ναζισμός ή ο εβραιοσιωνισμός. Και ούτε τασσόμαστε από τη μία ή από την άλλη πλευρά». Η δικαστής έμπαινε στην ουσία για να αποφανθεί πως «είναι προφανές ότι ο συγγραφέας αναφέρεται σε περικοπές από τα ιερά βιβλία Ταλμούδ, τα οποία αναμφισβήτητα περιέχουν μισαλλόδοξες και αντιχριστιανικές διδαχές, κόντρα σε κάθε έννοια ανθρωπισμού και ως εκ τούτου επισημαίνει δικαιολογημένα ότι ο Εβραίος που υιοθετεί αυτές προφανώς στερείται ανθρωπισμού».

Σε άλλα σημεία, η εφέτης έκρινε ότι ο Πλεύρης «αποκαλεί υπάνθρωπο Εβραίο όχι τον Εβραίο γενικά, αλλά τον εγκληματία πολέμου Εβραίο» και ότι «υιοθετεί την άποψη των ναζί, χωρίς σκοπό εξυβρίσεως ή προκλήσεως σε πράξεις βίας, ότι η λευκή φυλή δεν θέλει σημίτες στην Ευρώπη». Μάλιστα, η κ. Παγουτέλη διαβεβαίωνε ότι η φράση «τα υπόλοιπα θα γίνουν όπως πρέπει και ας γίνει οτιδήποτε» του Πλεύρη «δεν σημαίνει ότι προτείνει οπωσδήποτε παράνομα μέτρα και προκαλεί σε πράξεις μίσους και βίας, αλλά ότι ζητά τη λήψη νομίμων μέτρων από την επίσημη πολιτεία». Το χειρότερο είναι ότι η εφέτης επέκρινε και τους μάρτυρες κατηγορίας εβραϊκού θρησκεύματος διότι «με υπεκφεύγουσες εκφράσεις απέφυγαν να δηλώσουν ρητά αν καταδικάζουν ή όχι [το Ταλμούδ]», μετατρέποντας τους κατήγορους σε κατηγορούμενους (πιο αναλυτικά, βλ. Ιός, «Ρατσισμός, έγκλημα και δημοκρατία», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 23.11.2008, https://tinyurl.com/2mmzr7fv).

Κεντρικό «εύρημα» της τότε εφέτη και ήδη αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου ήταν ότι το βιβλίο δεν αναφέρεται στους «Εβραίους», αλλά στους «Εβραιοσιωνιστές» και επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εμπίπτει στον αντιρατσιστικό νόμο. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, το οποίο δέχτηκε το σκεπτικό της Παγουτέλη. Μόνο που ο όρος «Εβραιοσιωνιστής» δεν υπάρχει. Είναι κατασκεύασμα της αντισημιτικής προπαγάνδας. Και σε όλο το βιβλίο χρησιμοποιείται ως ταυτόσημο με το «Εβραίος».

Μας κυβερνά ο Κώστας Πλεύρης; | Η Εφημερίδα των Συντακτών (efsyn.gr)