Αρχική » Μετάλλαξη Έψιλον: Πόσο ισχυρή είναι απέναντι στο εμβόλιο – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Διεθνή

Μετάλλαξη Έψιλον: Πόσο ισχυρή είναι απέναντι στο εμβόλιο – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Το ερώτημα όλων είναι: πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε;

Η μετάλλαξη Έψιλον του κορονοϊού – αλλιώς γνωστή ως B.1.429 – πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 2020 με ένα κύμα κρουσμάτων στην Καλιφόρνια.

Μέχρι τον Ιανουάριο, οι γιατροί στο νοσοκομείο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες είχαν εντοπίσει την εν λόγω μετάλλαξη στα μισά περίπου από τα δείγματα που είχαν εξετάσει, ενώ τον επόμενο μήνα αντιπροσώπευε το 15% των κρουσμάτων κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η μετάλλαξη Έψιλον είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια και σε άλλες θεραπείες κατά της Covid. Το ερώτημα όλων είναι: πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετάλλαξη ενδιαφέροντος

Τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ όρισαν επίσημα την Έψιλον ως «επικίνδυνη μετάλλαξη» λόγω αυτής της ξαφνικής αύξησης των κρουσμάτων στην Καλιφόρνια.

Μια αρχική έρευνα σχετικά με την μετάλλαξη έδειξε ότι είναι περίπου 20% πιο μεταδοτική από τα προηγούμενα στελέχη της Covid.

Οι ειδικοί ανησυχούσαν ότι οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις που αφορούν την Έψιλον περιλαμβάνουν τρεις συνδέσεις στην πρωτεΐνη που χρησιμοποιεί ο ιός για να προσκολληθεί και να εισέλθει σε άλλα κύτταρα και έτσι να αναπαραχθεί.

Είναι η πρωτεΐνη που τα εμβόλια mRNA Covid (όπως Pfizer και Moderna) αναδημιουργούν στο σώμα, εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων και ανοσοκυττάρων σε απόκριση.

Επομένως, εάν η αλυσίδα της πρωτεΐνης του ιού αλλάξει λόγω μετάλλαξης, είναι πιθανό ο εμβολιασμός να καταστεί λιγότερο αποτελεσματικός στην πρόληψη επακόλουθης μόλυνσης.

Καθώς η παραλλαγή άρχισε να εντοπίζεται σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η Έψιλον είναι μια «μετάλλαξη ενδιαφέροντος» – μια κατηγορία χαμηλότερα από τον ορισμό του Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ στις αρχές Μαρτίου.

Πόσο επικίνδυνη είναι η Έψιλον;

Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, η μετάλλαξη Έψιλον είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική και έχει επίσης «μέτρια μείωση της ευαισθησίας» σε θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων για την Covid, η οποία έχει λάβει έκτακτη άδεια χρήσης στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, είναι διαθέσιμες και άλλες θεραπείες αντισωμάτων, έτσι μετά από αρκετούς μήνες το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων στην Αμερική αποφάσισε να αλλάξει κατηγορία στην συγκεκριμένη παραλλαγή, από «ανησυχητική» σε «ενδιαφέροντος» στις 29 Ιουνίου λόγω των αυξανόμενων δεδομένων ότι τα εμβόλια και άλλες θεραπείες ήταν αποτελεσματικά εναντίον της.

Πόσο εξαπλωμένη είναι;

Τον Φεβρουάριο, η Έψιλον αντιπροσώπευε το 16% όλων των κρουσμάτων Covid της Αμερικής, αλλά αυτό αποδείχθηκε το αποκορύφωμα αυτής της μετάλλαξης.

Λίγο αργότερα, η Άλφα (που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ και ήταν γνωστή ως 70% πιο μεταδοτική από τα προηγούμενα στελέχη Covid) κατέλαβε τις ΗΠΑ και άρχισε να απομακρύνει την Έψιλον.

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, μόλις το 1% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ αφορούσαν το στέλεχος Έψιλον.

Ποτέ δεν έγινε ευρέως διαδεδομένη στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μόλις 20 κρούσματα να έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το GISAID (ένα διεθνές έργο που παρακολουθεί και κοινοποιεί παγκόσμια δεδομένα για ιούς, συμπεριλαμβανομένου της Covid).

Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων της ΕΕ έχει καταγράψει την Έψιλον ως «μετάλλαξη ενδιαφέροντος», αλλά σημείωσε ότι μεταδίδεται σποραδικά, κυρίως από ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Τι δείχνει η τελευταία έρευνα;

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα για τον τρόπο που η Έψιλον μπορεί να μην ανταποκρίνεται στα εμβόλια.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν τρεις μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική βάση του στελέχους Έψιλον που μείωναν την ισχύ των αντισωμάτων στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτά τα αντισώματα είχαν δημιουργηθεί είτε από εμβόλια είτε από προηγούμενη νόσηση κορονοϊού.

Όταν οι ερευνητές δοκίμασαν την ανθεκτικότητα της μετάλλαξης στο πλάσμα αίματος από εμβολιασμένα άτομα και εκείνους που είχαν ήδη περάσει κορονοϊό, διαπίστωσαν ότι η ικανότητά του να εξουδετερώνει την μετάλλαξη Έψιλον ήταν μειωμένη μεταξύ 2 έως 3,5 φορές.

Ωστόσο, επειδή η Έψιλον δεν είναι πλέον ιδιαίτερα διαδεδομένη, και παγκοσμίως και στις ΗΠΑ όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας ότι μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Με πληροφορίες από Independent

NewsroomHuffPost Greece