Αρχική » ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ -ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ….!!!! Ζ.Ζάεφ: «Είμαι πολύ χαρούμενος για τη σημερινή υπογραφή για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα»
Διεθνή

ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ -ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ….!!!! Ζ.Ζάεφ: «Είμαι πολύ χαρούμενος για τη σημερινή υπογραφή για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα»

Υποστήριξε ότι θα ανοίξει μεγάλες ευκαιρίες

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη σημερινή υπογραφή για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα, εξέφρασε μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα θα υπογραφτεί η συμφωνία μεταξύ της National Energy Resources των Σκοπίων και της ΔΕΣΦΑ για ένα μεγάλο πρότζεκτ 100 εκατ. ευρώ. 54 εκατ. ευρώ είναι το ποσοστό συμμετοχής των Σκοπίων και αφορά τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου» ανέφερε. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση πως ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου θα ανοίξει μεγάλες ευκαιρίες όχι μόνο για τα Σκόπια, αλλά για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια και πως θα φέρει διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου.

Ξεκινώντας την ομιλία του στο Εconomist , ο Ζόραν Ζάεφ προέταξε την ανάγκη συνεργασίας και αλληλεγγύης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, με έμφαση τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Ειδικότερα, αναφερόμενος στην πανδημία, επισήμανε πως τα Δυτικά Βαλκάνια δεν έχουν αρκετά εμβόλια και παίρνουν εμβόλια από τις γειτονικές χώρες-μέλη της ΕΕ. Επίσης, αναφέρθηκε στην οικονομική συνεργασία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δημιουργεί τη βάση για ανάπτυξη και δίνει ώθηση στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ζόρεαν Ζάεφ εστίασε στο πρότζεκτ των «πράσινων διαδρόμων» οικονομικής συνεργασίας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που άνοιξε τους «πράσινους διαδρόμους» με τα Σκόπια. «Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το πρώτο βήμα για το άνοιγμα του πρώτου πράσινου διαδρόμου και ενθάρρυνε κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να συνεχίσουν και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας» ανέφερε και επισήμανε πως «συνδεόμαστε και εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον». Επιπλέον, ανέφερε πως στα Σκόπια υπήρξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας 15 νέες επενδύσεις από την Ελλάδα, ύψους 100 εκατ. ευρώ και ότι βρίσκονται στο στάδιο συμφωνίας κι άλλες επενδύσεις.

Περαιτέρω, ανέφερε πως τα Σκόπια κι όλα τα Δυτικά Βαλκάνια ακολουθούν την ατζέντα της ΕΕ. «Είμαστε νησιά που περικυκλωνόμαστε από χώρες της ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως 6,5 χρόνια τα Σκόπια είναι υποψήφια χώρα. Επισήμανε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τη χώρα του και πως βούλησή τους είναι να την εξευρωπαΐσουν.