Αρχική » Μητσοτάκης: Αντί για σπίτι θα χτίσετε… κοτέτσι – 20.000 ευρώ αποζημίωση για πλήρως κατεστραμμένο κτίριο
Ελλάδα Πολιτική

Μητσοτάκης: Αντί για σπίτι θα χτίσετε… κοτέτσι – 20.000 ευρώ αποζημίωση για πλήρως κατεστραμμένο κτίριο

Όλα τα ποσά που θα ανακοινωθούν

Μισή «συγγνώμη» ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του διάγγελμα, ενώ στη συνέχεια είπε πως θα «σαρωθεί» η γραφειοκρατία και θα δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους. 

Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τους πληγέντες της φωτιάς ενώ για την Εύβοια, όπως επανέλαβε ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει ειδική μέριμνα. Σύμφωνα με πληροφορίες  τα μέτρα θα είναι οριζόντια και θα αφορούν τόσο σε αποζημιώσεις σπιτιών και οικοσυσκευών όσο και επιχειρήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει καταλήξει στα ποσά που θα δοθούν ως αποζημιώσεις στους πολίτες που έχασαν τα σπίτια τους ή τις επιχειρήσεις τους. Οι αποζημιώσεις, μάλιστα, θα δοθούν από έναν φορέα και συγκεκριμένα από την ΑΑΔΕ μέσω Taxisnet.

Στις αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις και τα σπίτια των πληγέντων θα προσμετρηθεί ένα ποσό από το υπουργείο Εσωτερικών για τις οικοσυσκευές (ένα ποσό έως 6.000 ευρώ). Οι πληγέντες θα κάνουν αίτηση μέσω μιας πλατφόρμας και θα λαμβάνουν τα χρήματα των αποζημιώσεων αμέσως. Τα ποσά αυτά που θα λάβουν οι πυρόπληκτοι ως αποζημιώσεις είναι: 

  • για πλήρως κατεστραμμένο σπίτι και πλήρως κατεστραμμένη επιχείρηση 20.000 ευρώ 
  • για μεγάλες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις (αλλά επισκευάσιμες) 8.000 ευρώ 
  • για μικρές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις 6.000 ευρώ 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτά τα χρήματα μαζί με ένα πακέτο απαλλαγής από φορολογικές υποχρεώσεις, όπως εισφορές, ΕΝΦΙΑ, θα ισχύουν και για τους πληγέντες στην Εύβοια αλλά και για τους πληγέντες σε όλη την Ελλάδα από τις πυρκαγιές. 

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας προς το κυβερνητικό επιτελείο κατά την χθεσινή σύσκεψη πρόβλεπε αποζημίωση 15.000 ευρώ για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, 8.000 ευρώ για τις κατοικίες που έχουν μερικώς καταστραφεί και είναι προσωρινά μη κατοικήσιμες και 3.000 ευρώ για κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες. Δηλαδή… ακόμα μικρότερα ποσά! 

Να σημειωθεί πως οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών θα γίνουν σήμερα στις 17.00 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο.