Αρχική » Μητσοτάκης: Ζητά από την ΕΕ πλαφόν στην τιμή των καυσίμων και έκτακτη εισφορά στις εταιρείες ενέργειας, αλλά δεν τα επιβάλλει ο ίδιος!
Ελλάδα Οικονομία Πολιτική

Μητσοτάκης: Ζητά από την ΕΕ πλαφόν στην τιμή των καυσίμων και έκτακτη εισφορά στις εταιρείες ενέργειας, αλλά δεν τα επιβάλλει ο ίδιος!

Φανερά ενοχλημένος ο Πρωθυπουργός από την κριτική για «ακρίβεια Μητσοτάκη».

Πλαφόν στα κέρδη των καυσίμων και έκτακτη εισφορά στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας ζητά από την ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που εκείνος αρνείται να λάβει αυτά τα μέτρα στην Ελλάδα! Ο Πρωθυπουργός είπε ότι περιμένει πόρισμα της ΡΑΕ για να προχωρήσει… Ακόμη απέκλεισε τα εκλογικά σενάρια.

«Σε τέτοιες ώρες δεν μπορεί να ακούγονται φωνές για εκλογές. Είναι ώρες συσπείρωσης, όχι αντιπαράθεσης. Πολύ περισσότερο ήτα ν οι φωνές ακούγονται από ένα κόμμα που έταξε τα πάντα στους πάντες για να πάρει τα πάντα από τους πάντες», είπε μιλώντας για «φαντασίωση». «Αφήστε κατά μέρος το αίτημα απελπισίας για εκλογές. Θα γίνουν όπως ορίζει το Σύνταγμα στο τέλος της τετραετίας. Μην σπέρνετε την αβεβαιότητα», πρόσθεσε.

«Οι τιμές υπό προϋποθέσεις μπορούν να τεθούν προσωρινά υπό έλεγχο και οι εταιρείες μπορούν να καταθέσουν μερίδιο των υπερκερδών τους», είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Παράλληλα δήλωσε ότι εμμένει στη «σταθερή πυξίδα της δημοσιονομικής ισορροπίας», ενώ έκανε λόγο για «λαϊκισμό» ο οποίος αρνείται να δεχθεί ότι υπάρχουν διεθνή και δύσκολα προβλήματα και αποδίδουν όλα τα προβλήματα στις εθνικές πολιτικές.

Ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει 841 έλεγχοι και ότι θα δρομολογηθεί έλεγχος στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. «Έχω δώσει εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία των εταιρειών από τον Οκτώβριο ως σήμερα και με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ θα κινηθεί η κυβέρνηση», ανέφερε και είπε ότι «εκεί που θα βρεθούν υπερκέρδη οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που έχουν οι πολίτες. Δεν θα διστάσω ούτε εγώ ούτε το οικονομικό επιτελείο να επιβάλλουμε έκτακτη εισφορά», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ρώτησε πότε θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά. «Εύλογο το ερώτημα. Όταν θα έχουμε το πόρισμα της ΡΑΕ. Αφού δεν ξέρουμε πόσα είναι τα κέρδη πως θα τα φορολογήσουμε;», δικαιολογήθηκε ο πρωθυπουργός.

Ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι η σύνοδος κορυφής της ΕΕ που ξεκινά αύριο δεν θα ικανοποιήσει τους στόχους του. «Χρειάζεται ομοφωνία», είπε και πρόσθεσε πως «ακόμα και ο δημόσιος προβληματισμός μπορεί να παράγει ήδη αποτέλεσμα. Δεν έχω αμφιβολία ότι η πρόσφατη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο TTF οφείλεται στο ότι οι αγορές κατάλαβαν ότι μπορεί να υπάρξει κρατική παρέμβαση».

Ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε να μιλήσει για την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που τον πλήρωναν οι πλούσιοι, επιλέγοντας να αναφέρει κάποια παραδείγματα από μειώσεις του φόρου λέγοντας ότι είναι η συνεπής πολιτική της ΝΔ να επιστρέψει στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι δεν αντιμετωπίζεται το κύμα της ακρίβειας λέγοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «είναι μικρό μαξιλάρι ασφάλειας. Πρώτος εγώ θα αναγνωρίσω ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι μικροί».

«Ο καλόπιστος κόσμος της εργασίας και της οικονομίας αναγνωρίζει ότι τα μέτρα κατευθύνονται εκεί που πρέπει», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι «τα μέτρα είναι και υπεύθυνα, γιατί κανένα μέτρο του σήμερα δεν μπορεί να ναρκοθετεί το αύριο». «Κανείς δεν μπορεί να ξοδεύει τους πόρους του προϋπολογισμού με βάση τις ανάγκες του σήμερα. Αυτό θα ήταν πράξη ανεύθυνη που ούτε εγώ ούτε το οικονομικό επιτελείο έχουμε αποφασίσει να την αναλάβουμε», ξεκαθάρισε μιλώντας για «μέτρα με μέτρημα. Κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα».

«Δεν είμαι πρόθυμος, διατεθειμένος να ρισκάρω την πορεία του τόπου για να φανώ πρόσκαιρα αρεστός», σημείωσε. «Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να μένει στη σκιά του παλιού της εαυτού. Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, μένουμε όρθιοι 1 και 2. Όλα αυτά κομμένα από το λεφτόδενδρο της αυταπάτης σας. Μετρήσαμε το κόστος των μέτρων που προτείνετε. Συγχαρητήρια είναι 16 με 17 δις ευρώ. Συγχαρητήρια, τινάζετε για άλλη μία φορά τα πάντα στον αέρα», είπε ο Κ. Μητσοτάκης ζητώντας «να σταματήσει η παραχάραξη της πραγματικότητας».

«Όταν υπάρχει παγκόσμιος σεισμός δεν μπορεί οι ευθύνες να αναζητούνται μέσα στη χώρα», υποστήριξε απαντώντας ενοχλημένος στην κριτική για «ακρίβεια Μητσοτάκη». «Θα φανεί ποιος έχει προοδευτικό πρόσημο και ποιος είναι ο γιαλατζί προοδευτικός», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Ζητά από την ΕΕ πλαφόν στην τιμή των καυσίμων και έκτακτη εισφορά στις εταιρείες ενέργειας, αλλά δεν τα επιβάλλει ο ίδιος! (newsbreak.gr)