Αρχική » Μπάχαλο έγιναν Μαξίμου-Πεντάγωνο! Έβαλαν το ΥΕΘΑ να διαψεύσει το… ΥΕΑΘ!
Εξωτερική άποψη του κτηρίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Ελλάδα Πολιτική

Μπάχαλο έγιναν Μαξίμου-Πεντάγωνο! Έβαλαν το ΥΕΘΑ να διαψεύσει το… ΥΕΑΘ!

Η δημοσίευση των διαρροών αιφνιδίασε το Μαξίμου – Ζήτησαν να γίνει άμεσα ανασκευή

Στα πρόθυρα του διπλωματικού επεισοδίου ήρθε η χώρα από για διαρροές κύκλων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για «υβριδικές» επιθέσεις που δεν θα ήταν μόνο από την Τουρκία.

Η δημοσίευση των διαρροών που προκάλεσαν σοβαρά ερωτήματα, την περίοδο μάλιστα που υπάρχει έντονη φημολογία για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ζήτησε να γίνει άμεσα ανασκευή.

Έτσι, σε άτυπη ενημέρωση του Πενταγώνου επισημαίνεται πως «κύκλοι του ΥΕΘΑ επισημαίνουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας, όπως ήταν και θα είναι πάντα. Τα υπόλοιπα είναι σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική διαρροή του Πενταγώνου ήταν πως «το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και τα σύνορα με τον Έβρο με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση π.χ. πυρκαγιές στα δάση. Το υπουργείο προετοιμάζεται για κάθε τύπου απειλή από όπου και αν προέρχεται».

Φαίνεται ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν φόβοι για θερμό «καλοκαίρι», με την πρωτοφανή έξαρση των τουρκικών προκλήσεων, που άρχισε να εκδηλώνεται μετά τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Φραστικές επιθέσεις, συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου, παράνομες NAVTEX και αξιώσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών, έχουν κλιμακώσει την ένταση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επικαλείται συμμάχους, οι οποίοι ωστόσο νίπτουν τα χείρας τους και κρατούν ουδέτερη στάση, χωρίς να καταδικάζουν την Τουρκία.

Επιπλέον, οι δηλώσεις του Ερντογάν εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προοιωνίζουν σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων που ουσιαστικά κλείνει τις πόρτες του διαλόγου.

Σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εστίασε στο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και έβαλε σε δεύτερο πλάνο την τουρκική προκλητικότητα σημείωσε ότι θα ενημερώσει «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις, που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα, που έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμη περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανένα να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» δήλωσε.

Οι γενικόλογες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και οι αναφορές στους συμμάχους ωστόσο, ουδόλως κάνουν το αυτί της Άγκυρας να ιδρώσει…