Αρχική » Μπουρλότο στις σχέσεις Αναστασιάδη – Μητσοτάκη…koulis IQ radikiou…!!!
Διεθνή Ελλάδα Πολιτική

Μπουρλότο στις σχέσεις Αναστασιάδη – Μητσοτάκη…koulis IQ radikiou…!!!

Έντονη ενόχληση του Κύπριου Προέδρου από την απόφαση του πρωθυπουργού να διορίσει υπουργό τον Χρ. Στυλιανίδη

Βαριά σύννεφα στις σχέσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Κυριάκου Μητσοτάκη έφερε η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να δώσει υπουργείο στον Χρήστο Στυλιανίδη, με τις πληροφορίες από την Κύπρο να αναφέρουν ότι ο Κύπριος Πρόεδρος είναι πολύ δυσαρεστημένος και ενοχλημένος.

Ο κ. Αναστασιάδης δημοσίως υποδέχτηκε την είδηση με τυπικές ευχές στον κ. Στυλιανίδη για καλή επιτυχία. Σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει: 

Πίσω από αυτό το τυπικό «τιτίβισμα» όμως κρύβεται η έντονη ενόχλησή του, όπως γράφει και το hellasjournal.com του Κύπριου δημοσιογράφου και ανταποκριτή στις ΗΠΑ Μιχάλη Ιγνατίου, που γνωρίζει πολύ καλά την κυπριακή πολιτική σκηνή.

«Είναι μία κίνηση που αναμένεται να πυροδοτήσει “υπόγεια” σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Αναστασιάδης, που τον επέλεξε για τη θέση του επιτρόπου στην Ε.Ε., θεωρεί ότι ο πρώην συνεργάτης του τον πρόδωσε. Φέρεται δε να πνέει τα μένεα με τον κ. Μητσοτάκη, που, ενώ γνώριζε όλο το παρασκήνιο, διόρισε τον κ. Στυλιανίδη στη θέση του υπουργού» αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Ο κ. Μητσοτάκης πριν από την ανακοίνωση του ονόματος του νέου υπουργού είχε ενημερώσει τον Κύπριο Πρόεδρο, με τον οποίο είχε επικοινωνήσει την Κυριακή τηλεφωνικώς και τον είχε ρωτήσει αν έχει κάποια ένταση. Η απάντηση που έλαβε ήταν ψυχρή. «Πράξε όπως θες…» φέρεται ότι του είπε, σύμφωνα με το hellasjournal.com.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης είναι πολύ ενοχλημένος με την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να υπουργοποιήσει τον κ. Στυλιανίδη, ο οποίος φέρεται ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις εναντίον του Προέδρου της Κύπρου, που προέρχονται από το εξωτερικό. Ο κ. Αναστασιάδης φέρεται ότι “βράζει” από θυμό για τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού και γι’ αυτό και για άλλα ζητήματα», ενώ υπογραμμίζεται ακόμα ότι «το περιβάλλον του κ. Αναστασιάδη κατηγορεί τους “ανθρώπους” του κ. Στυλιανίδη, ότι βρίσκονται πίσω από τις κατηγορίες για διαφθορά».

«Οι δύο άνδρες», συνεχίζει το ρεπορτάζ, «συγκρούστηκαν τον Μάιο του 2016, όταν στην πρώτη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη Κορυφής, από την οποία έφυγε ο κ. Αναστασιάδης επειδή οι “Αττίλες” κάλεσαν τον τότε κατοχικό ηγέτη, ο κ. Στυλιανίδης επέλεξε να παραμείνει, αν και επίτροπος της Κύπρου».

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας: «Το περιβάλλον του πρώην επιτρόπου κατηγορεί τον κ. Αναστασιάδη ότι έφυγε από το πλαίσιο του φιλοτουρκικού σχεδίου “Ανάν” και ότι δήθεν δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού. Βεβαίως, δεν ισχύει, διότι ο σημερινός Πρόεδρος, όπως και ο κ. Στυλιανίδης, υποστηρίζουν τη φιλοτουρκική λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ). Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία πιστεύουν ότι ο Στυλιανίδης θα προσπαθήσει να επηρεάσει την ελληνική κυβέρνηση και στο Κυπριακό. Και αυτό θα έχει αποτέλεσμα τη σύγκρουση με τον ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών».

Στο μεταξύ ακούγεται ακόμα ότι ο κ. Στυλιανίδης έχει βλέψεις και για την Προεδρία της Κύπρου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχετικό δημοσίευμα του hellasjournal.com αναφέρεται ότι την εισήγηση στον πρωθυπουργό για τον κ. Στυλιανίδη «έκανε ο Ελληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος φέρεται να “προορίζει” τον κ. Στυλιανίδη για την Προεδρία της Κύπρου (σ.σ.: ο κ. Στυλιανίδης τα τελευταία χρόνια ήταν άμισθος σύμβουλος του αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Σχοινά)».