Αρχική » Μύθος πως δεν μας χρειάζεται το ρωσικό φυσικό αέριο! Οι πραγματικές συνέπειες της επερχόμενης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη
Διεθνή

Μύθος πως δεν μας χρειάζεται το ρωσικό φυσικό αέριο! Οι πραγματικές συνέπειες της επερχόμενης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη

Παραπληροφόρηση το ”Σχέδιο μάχης” 10 σημείων από τον (IEA) για να διακόψει τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας και να σώσει την ΕΕ από την κρίση

Οοποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος, καταλαβαίνει πως η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Μπροστά σε μια οικονομική και κοινωνική κρίση που δεν έχει δει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και είναι η ίδια υπαίτια για αυτό που συμβαίνει, αναλύει ο αρθρογράφος Tyler Durden, εκτενέστατα στην ιστοσελίδα zerohedge.com

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις του ΝΑΤΟ, στα ΜΜΕ καθημερινώς προσπαθούν να παραπληροφορήσουν τον κόσμο, πως η ΕΕ δεν έχει ανάγκη το ρωσικό φυσικό αέριο. Ψεύτες δημοσιογράφοι και πολιτικοί. 

Ήταν τόσο σίγουροι πως η Ρωσία θα απομονωθεί και θα καταστραφεί οικονομικά σε χρόνο ντε τε. Αυτό όμως δεν συνέβη και τώρα το αντίστροφο μπορεί να ισχύει σύντομα για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για να σας δώσουμε μια αίσθηση της παραπληροφόρησης που διακινείται στο κοινό σχετικά με αυτό το θέμα, ρίξτε μια ματιά στο «σχέδιο μάχης» 10 σημείων που συνέταξε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) τον Μάρτιο για να διακόψει τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας και να σώσει την Η ΕΕ από την κρίση:

1) Μην υπογράφετε νέες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία. (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αυτό προϋποθέτει ανόητα ότι η Ρωσία θέλει να υπογράψει νέα συμβόλαια με την Ευρώπη.)

2) Αντικατάσταση του ρωσικού αερίου με εναλλακτικές πηγές. (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Δεν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές που να μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης και να μπορούν να μεταφερθούν εξίσου εύκολα. Η Ευρώπη θα πρέπει να αξιοποιήσει ενεργειακά προϊόντα από όλο τον κόσμο, αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο κομμάτι μιας πίτας που συρρικνώνεται και αυξάνοντας τις τιμές για τα περισσότερα έθνη στον πλανήτη στη διαδικασία.)

3) Εισαγωγή κανόνων ελάχιστης αποθήκευσης αερίου.   (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αυτό προϋποθέτει ότι θα υπάρχει αέριο για αποθήκευση για αργότερα.)

4) Επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας.   (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Χώρα φαντασίας κατά του άνθρακα που δεν βασίζεται στην επιστήμη. Δεν υπάρχει καμία πράσινη ενέργεια που να έχει την ικανότητα να θερμαίνει τα ευρωπαϊκά σπίτια και να τροφοδοτεί τη βιομηχανία τους εκτός από την πυρηνική ενέργεια, και οι κυβερνήσεις της ΕΕ ήταν σταθερά εχθρικές προς τα πυρηνικά έργα.)

5) Μεγιστοποίηση της ισχύος αερίου από βιοενέργεια και πυρηνική ενέργεια.   (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Όσο περισσότερη βιοενέργεια αναπτύσσετε τόσο λιγότερη γεωργική γη έχετε διαθέσιμη για τρόφιμα. Και, οι πυρηνικοί σταθμοί χρειάζονται χρόνια για να κατασκευαστούν και οι κυβερνήσεις της ΕΕ συνεχίζουν να τους πολεμούν. Εάν η ΕΕ είχε πάρει μερικά από τα δισεκατομμύρια που χρησιμοποιούν ετησίως σε άχρηστα πράσινη τεχνολογία και προγράμματα κατά των εκπομπών άνθρακα και ξόδεψαν αυτά τα χρήματα σε πυρηνικούς σταθμούς πριν από 5 χρόνια, δεν θα ήταν στο χάος στο οποίο βρίσκονται σήμερα.)

6) Θέσπιση βραχυπρόθεσμων φορολογικών μέτρων για τα απροσδόκητα ενεργειακά κέρδη – Μειώστε τους λογαριασμούς ενέργειας όταν οι τιμές του φυσικού αερίου είναι υψηλές.   (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Δεν μπορείτε να επιβάλλετε μεγαλύτερους φόρους στους παραγωγούς ενέργειας και να μειώσετε τους λογαριασμούς ενέργειας ταυτόχρονα χωρίς κρατικούς ελέγχους τιμών. Και, ούτως ή άλλως, οι έλεγχοι τιμών οδηγούν σε λιγότερη προσφορά. Όσο περισσότερο φορολογείτε τους παραγωγούς ενέργειας, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι λογαριασμοί ρεύματος για να αντισταθμιστούν. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγετε αυτό.)

7) Επιταχύνετε τις αντικαταστάσεις λεβήτων αερίου και αντλιών θερμότητας.   (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πριν από το χειμώνα; Δεν υπάρχει περίπτωση. Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η ατζέντα μηδενικών εκπομπών άνθρακα του ΔΟΕ ζήτησε την εξάλειψη των λεβήτων αερίου έως το 2025. Μάλλον βολικό ότι η ενεργειακή κρίση επιταχύνει τους στόχους της πράσινης ενέργειας, δεν νομίζετε;)

8) Επιτάχυνση των βελτιώσεων ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια και τη βιομηχανία.   (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ποιος θα πληρώσει για αυτό;)

9) Ενθαρρύνετε την προσωρινή μείωση του θερμοστάτη κατά 1 °C από τους καταναλωτές. (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αυτό ανοίγει την πόρτα σε «έξυπνους μετρητές» τους οποίους οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας ή οι κυβερνήσεις μπορούν να ελέγχουν χωρίς τη συγκατάθεσή σας.)

10) Εντατικοποίηση των προσπαθειών για διαφοροποίηση και απομάκρυνση των ανθρακούχων πηγών ευελιξίας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.   (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Περισσότερη πράσινη ενέργεια, η οποία έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι είναι εντελώς αναποτελεσματική αντικατάσταση των καυσίμων με βάση τον άνθρακα.)

Ο ΔΟΕ είναι ένας θεσμός που είναι εχθρικός προς την ενέργεια και τις βιομηχανίες που βασίζονται στον άνθρακα και ζητά τον τερματισμό όλων των εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κανένα από τα βασικά σημεία του Μαρτίου που επιχειρήθηκε δεν λειτούργησε. επειδή δεν έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν, απλώς προωθούν περαιτέρω ελέγχους άνθρακα ενώ βλάπτουν την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας. 

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν πρακτικές αντικαταστάσεις για το πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο. Ειδικά όχι σε ένα εύλογο χρονικό πλαίσιο που θα γλίτωσε τους Ευρωπαίους από μια πλήρη καταστροφή. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο η πράσινη τεχνολογία θα μπορούσε να παρέχει αρκετή ενέργεια στους πληθυσμούς του πλανήτη θα ήταν εάν ο ανθρώπινος πληθυσμός μειωνόταν σημαντικά. Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης βοηθά ουσιαστικά την ατζέντα του ΔΟΕ, όπως ακριβώς βοηθάει τις ατζέντες του ΟΗΕ και του WEF για το κλίμα. Τι γίνεται όμως με όλους τους ανθρώπους που θα υποφέρουν;

Αναμένετε να δούμε εκτεταμένο ενεργειακό δελτίο αυτό το χειμώνα στην ΕΕ. Περίπου το 80% του συνόλου του φυσικού αερίου της ΕΕ εισάγεται και οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας αποτελούν περίπου το 40% της θέρμανσης και της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης. Με τη Ρωσία να μειώνει τώρα τις εξαγωγές στο 20% των αρχικών τους επιπέδων, υπάρχει μηδενική πιθανότητα η ΕΕ να μπορέσει να διατηρήσει την κανονική χρήση ενέργειας.  

Οι ελλείψεις από την πλευρά της προσφοράς θα σημαίνουν έκρηξη των τιμών που θα συνεχιστεί τον χειμώνα καθώς αυξάνεται η ζήτηση. Οι τιμές έχουν τη δυνατότητα να διπλασιαστούν (ή περισσότερο) μέχρι τις αρχές του 2023.  

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιθανότατα θα δώσουν προτεραιότητα στη θέρμανση των δημόσιων κατοικιών παρά στην ενέργεια για τη βιομηχανία. θα το κάνουν για να αποτρέψουν εμφύλιες αναταραχές, όπως ήδη προειδοποιούν ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι . Υπάρχει πιθανότητα η βιομηχανία της ΕΕ να παρακωλύεται καθώς οι ενεργειακές προμήθειες επαναδρομολογούνται για δημόσια κατανάλωση. Έχουμε δει κάτι παρόμοιο στην Κίνα φέτος καθώς οι συνθήκες ξηρασίας επιδεινώνονται.

Εμφύλια αναταραχή πιθανότατα θα συμβεί ούτως ή άλλως. Οι κλιματικοί περιορισμοί, οι κανόνες πράσινης ενέργειας για τις εκπομπές άνθρακα και άλλα γελοία μέτρα καθιστούν αδύνατη την προσαρμογή των Ευρωπαίων στα γεγονότα κρίσης. Οι τιμές θα είναι υψηλές και τα ανώτατα όρια τιμών δεν θα βοηθήσουν στις ελλείψεις προσφοράς. Όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να παγώνουν, θα υπάρχει θυμός και απόγνωση.  

Η μόνη νόμιμη βραχυπρόθεσμη λύση για την αποτροπή μιας ιστορικής ενεργειακής καταστροφής στην ΕΕ αυτόν τον χειμώνα θα ήταν η άρση των κυρώσεων στη Ρωσία. Όμως, το ΝΑΤΟ έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν θα συμβεί. Έτσι, ο ευρωπαίος λαός βρίσκεται σε θέση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, ενώ του λένε ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες. Και, όταν ο πόνος αρχίσει να χτυπά, θα τους πουν ότι όλα είναι για το «μεγάλο καλό».

Μύθος πως δεν μας χρειάζεται το ρωσικό φυσικό αέριο! Οι πραγματικές συνέπειες της επερχόμενης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη | Pentapostagma