Αρχική » Νέα έκρηξη συντάραξε την Καμπούλ – Στους 11 οι νεκροί Αμερικανοί στρατιωτικοί – Φωνές στις ΗΠΑ για αντίποινα
Διεθνή

Νέα έκρηξη συντάραξε την Καμπούλ – Στους 11 οι νεκροί Αμερικανοί στρατιωτικοί – Φωνές στις ΗΠΑ για αντίποινα

Μια τρίτη έκρηξη ακούστηκε κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, λίγες μόλις ώρες μετά τις δύο πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή ενώ την ίδια στιγμή ο φόρος αίματος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων μεγαλώνει φτάνοντας τους 11 νεκρούς πεζοναύτες και στρατιώτες του πεζικού ενώ οι Ταλιμπάν εκθέτους τους Αμερικανούς αναφέροντας ότι αυτοί ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια στην περιοχή των εκρήξεων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο ανάμεσα στους νεκρούς των προηγούμενων εκρήξεων είναι και στρατιώτες των ΗΠΑ με πολλούς πλέον στις ΗΠΑ να απαιτούν άμεση στρατιωτική απάντηση καθώς κάθε έννοια γοήτρου φαίνεται να χάνεται.

Νωρίτερα η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, κοντά στην Πύλη Άμπεϊ, τη μία από τις τρεις προσβάσεις στο αεροδρόμιο όπου τις τελευταίες ημέρες συνωστίζονται χιλιάδες Αφγανοί, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να φύγουν από τη χώρα που πλέον ελέγχεται από τους Ταλιμπάν.

Λίγο αργότερα, υπήρξε και δεύτερη έκρηξη κοντά στο ξενοδοχείο Μπάρον που βρίσκεται απέναντι από το αεροδρόμιο. Σε αυτό φέρεται να συγκεντρώνονταν οι Αμερικανοί πολίτες που ανέμεναν τη σειρά τους για να απεγκλωβιστούν από το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι νεκροί ανέρχονται σε πάνω από 60 και σε τουλάχιστον 100 τραυματίες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Το ρωσικό πρακτορείο Sputnik επικαλούμενο μια πηγή του αφγανικού υπουργείου Υγείας μετέδωσε τον ίδιο απολογισμό, προσθέτοντας πως ανάμεσα στα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.

Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει διευκρινιστεί.

Ανάμεσά τους, αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην επίθεση που εξαπολύθηκε σήμερα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Τo Fox News μετέδωσε ότι ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών πεζοναυτών ανέρχεται σε τουλάχιστον 10, με αρκετούς ακόμα να έχουν τραυματιστεί και αρκετοί σοβαρά που σημαίνει ότι μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) ευθύνεται για την επίθεση, σύμφωνα με πηγή η οποία έχει γνώση της ενημέρωσης που λαμβάνουν μέλη του Κογκρέσου για το θέμα αυτό.

Μια δεύτερη, αμερικανική κυβερνητική πηγή, που γνωρίζει τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών, είπε ότι μολονότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ερευνά ακόμη το θέμα, η επίθεση αυτή φέρει «τη σφραγίδα» της δράσης του ISIS-K.

Πεντάγωνο: Πολύπλοκη επίθεση

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η έκρηξη στην Πύλη Αμπέι του αεροδρομίου της Καμπούλ ήταν μέρος μιας πολύπλοκης επίθεσης με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα, συμπληρώνοντας ότι σημειώθηκε τουλάχιστον μία ακόμη έκρηξη στο ξενοδοχείο Μπάρον ή κοντά σε αυτό, στην πύλη.


«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η έκρηξη στην Πύλη Αμπέι ήταν μέρος μιας πολύπλοκης επίθεσης που είχε ως αποτέλεσμα έναν αριθμό θυμάτων Αμερικανών και αμάχων», έγραψε ο Κίρμπι σε ανάρτηση στο Twitter.

Ετικέτες