Αρχική » Νέα μέτρα με «άρωμα» από τα παλιά για μάσκες και μετακίνηση εκτός νομού
Ελλάδα

Νέα μέτρα με «άρωμα» από τα παλιά για μάσκες και μετακίνηση εκτός νομού

Νέα μέτρα έρχονται κυνηγώντας τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα. Υποχρεωτικές μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, μπλόκο στη μετακίνηση εκτός νομού για ανεμβολίαστους, λουκέτα και πρόστιμα σε επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.
Υποχρεωτικές μάσκες σε εξωτερικούς..

χώρους, μετακίνηση εκτός νομού για εμβολιασμένους ή με rapid test, λουκέτα και πρόστιμα σε επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης. Μια σειρά από νέα και παλιά έκτακτα μέτρα είναι πάλι στο προσκήνιο με το κυνήγι της μετάλλαξης Δέλτα που πλέον είναι ξεκάθαρο ότι σαρώνει την Ελλάδα. Οι δε προβλέψεις επίσης ξεκάθαρες. Στα τέλη του μήνα πάμε για 2.600 κρούσματα (μπορεί και περισσότερα) και η μετάλλαξη Δέλτα θα μας βρει στις ξαπλώστρες.
Η κυβέρνηση αλλάζει πάλι τακτική (δεν ακυρώνονται όσα έχουν ανακοινωθεί για τους ανεμβολίαστους) και φαίνεται ότι τρέχει να προλάβει τα χεριότερα. Μετά τα 150 ευρώ στους νέους για να τσιμπήσουν την ευκαιρία, τις ποινές για τους ανεμβολίαστους, ανοίγει η κουβέντα για την επιστροφή της μάσκας, τη μετακίνηση εκτός νομού με rapid test – όπως συμβαίνει στα πλοία – ενώ ταυτόχρονα θα εφαρμοστεί νέα στρατηγική για εμβολιασμούς. Ειδικά πάντως για τις μάσκες το μπάχαλο είναι εμφανές από χθες με τις κόντρες κυβερνητικών στελεχών με τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων…

Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται μόλις στο 38,2%, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας αυξάνοντας την ανησυχία για την επίτευξη του λεγόμενου τείχους ανοσίας που μετατίθεται για μετά το καλοκαίρι.

«Το τείχος ανοσίας όλο και απομακρύνεται από κοντά μας», δήλωσε ξεκάθαρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κυβέρνηση να επιστρατεύσει δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους κοινοτήτων και λοιπούς αιρετούς, καθώς ως γνώστες των τοπικών κοινωνιών, μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν σε ποιες κατηγορίες πολιτών παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στο εξής θα υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και των ΟΤΑ, προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή, ώστε να γίνει πιο στοχευμένη η προσπάθεια πειθούς των πολιτών που είναι διστακτικοί έναντι των εμβολίων.

Τα ανησυχητικά δεδομένα οδηγούν την κυβέρνηση να επιδιώξει την εντατικοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας, με τον Πρωθυπουργό να ζητά τη δυναμική εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με δεδομένο μάλιστα ότι συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα, η Στερεά Ελλάδα και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, υστερούν κατά πολύ ως προς την ολοκλήρωση και των δύο φάσεων του εμβολιασμού. Στον αντίποδα, τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν τα Ιόνια νησιά, αλλά και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η επανεμφάνιση Τσιόδρα

Στο μεταξύ, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η επανεμφάνιση, μετά από αρκετές εβδομάδες απουσίας, φαίνεται ότι κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι ήδη στην Ελλάδα.

Χαμός με τις μάσκες – Σε αναμονή για μετακίνηση εκτός νομού

Η κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους έγινε πραγματικότητα πριν από 10 μέρες περίπου. Τώρα υπάρχουν δεύτερες σκέψεις.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του μέλους της επιτροπής, καθηγητή λοιμωξιολογίας Νίκου Σύψα, «Οι κλειστοί χώροι είναι χώροι υπερμετάδοσης. Υπάρχει μία τεράστια παρεξήγηση: η επιτροπή δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες. Η επιτροπή είπε ότι όταν βγαίνουμε από το σπίτι να φοράμε τις μάσκες. Δεν έχουμε δώσει ποτέ εντολή βγάλτε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους».

Σχετικά με το θέμα της μάσκας, περίπου τις ίδιες αναφορές είχε κάνει και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέροντας την προηγούμενη Πέμπτη: «Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή μας, κατανοώντας την δυσκολία της χρήσης μάσκας μέσα στον καύσωνα, μέσα στο καλοκαίρι, εισηγήθηκε την μη χρήση της μάσκας όταν περπατάμε μόνοι μας στο πεζοδρόμιο. Τονίσαμε ότι με τα σημερινή επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνουμε την διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου σημειώνεται συγχρωτισμός. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι από πολλούς ελήφθη ένα εντελώς λάθος μήνυμα, ότι εισηγηθήκαμε «πετάξτε τις μάσκες».

Στο τραπέζι παραμένει και το μπλόκο στη μετακίνηση εκτός νομού για ανεμβολίαστους.

Άλλωστε αυτή ήταν η εισήγηση της Επιτροπής. Οι ειδικοί ζήτησαν όλες οι μετακινήσεις εκτός νομού να ελέγχονται με rapid test τουλάχιστον για τους ανεμβολίαστους.

Αυστηρά μέτρα στα κέντρα διασκέδασης

Ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση, είναι η αυστηροποίηση των ποινών και των προστίμων για την τήρηση των μέτρων στα μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης. Για παράδειγμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας επιχειρήσεων από την πρώτη κιόλας παράβαση, χωρίς προειδοποίηση και με υψηλότερα πρόστιμα από αυτά που ισχύουν έως τώρα. Τους ελέγχους για την ομαλή λειτουργία της νυχτερινής διασκέδασης θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η αστυνομία.

Επιπροσθέτως, υπάρχει σκέψη για ένα ηθικό μπόνους στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα, π.χ. να ανακοινώνονται σε λίστες οι επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα και εκείνες που τα παραβιάζουν.

«Rapid ή μοριακό τεστ και στα ΜΜΜ»

Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας τονίζει ότι θα χρειαστούν και άλλα μέτρα όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, η επαναφορά της μάσκας και η αντικατάσταση των self test με rapid ή PCR.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ανέφερε, «ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ξενίζει. Αφορά ορισμένες κατηγορίες και πρώτα από όλους τους υγειονομικούς, αλλά και αυτούς που εργάζονται στα ΜΜΜ, στον τουρισμό, στους οίκους φιλοξενίας ηλικιωμένων, αλλά και τους εκπαιδευτικοί που έρχονται σε επαφή με μεγάλες ομάδες ατόμων και είναι εκτεθειμένοι, γιατί πολλά παιδιά είναι ασυμπτωματικοί φορείς του κοροναϊού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το μέτρο που αφορά στις μετακινήσεις στα νησιά με τα πλοία, θα μπορούσε να γενικευτεί και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή στο μετρό και τα λεωφορεία..

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι η μάσκα πρέπει να επανέλθει με άλλους όρους, «διότι κακώς έχουμε αρχίσει να θεωρούμε ότι η μάσκα δεν είναι απαραίτητη στην καθημερινότητά μας». Σε κλειστούς χώρους, σύμφωνα με τον καθηγητή, πρέπει να είναι υποχρεωτική, καθώς και σε εξωτερικούς, όπου υπάρχει επαφή με περισσότερα άτομα, όπως παράδειγμα σε γάμους και βαφτίσια.

https://www.ieidiseis.gr