Αρχική » Ντροπή για την Ελλάδα που δεν απεγκλωβίζει τους Αφγανούς συνεργάτες της…
Διεθνή Πολιτική

Ντροπή για την Ελλάδα που δεν απεγκλωβίζει τους Αφγανούς συνεργάτες της…Σταύρος Λυγερός
Το τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν είναι σε γενικές γραμμές γνωστό. Όπως γνωστό είναι και ότι πολλοί Αφγανοί προσπαθούν με κάθε μέσο να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, επιβιβαζόμενοι σε κάποια πτήση από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Αυτό που δεν είναι γνωστό… και εγείρει μείζονα ηθικά ζητήματα είναι ότι η Ελλάδα δεν πράττει το καθήκον της απέναντι σε Αφγανούς, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνεργάσθηκαν και έχουν συνδεθεί με τη χώρα μας, προσφέροντας διαφόρων ειδών υπηρεσίες.

Ας σημειωθεί ότι η λίστα που έχει ήδη διαμορφωθεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προέκυψε κυρίως από πιέσεις Ελλήνων, οι οποίοι λαμβάνουν απελπισμένα μηνύματα από τους Αφγανούς φίλους τους, παρά από την προετοιμασία που όφειλαν να έχουν κάνει οι ελληνικές υπηρεσίες. Για να γίνουμε συγκεκριμένοι, ο μόνος Αφγανός αυτής της κατηγορίας που έχει καταφέρει να εγκαταλείψει τη χώρα του και βρίσκεται ήδη στο Ισλαμαμπάντ είναι ένας συνεργάτης της ελληνικής αποστολής, ο οποίος είχε ελληνικό ταξιδιωτικό έγγραφο.
Στις 15 Αυγούστου έγινε το αίτημα για δύο Αφγανούς που γνωρίζουν ελληνικά και η ελληνική αποστολή στο Αφγανιστάν χρησιμοποιούσε ως διερμηνείς. Αυτοί μαζί με τις οικογένειές τους είναι 10 άτομα, οι γυναίκες τους και έξι παιδιά ηλικίας 6-14 ετών (πέντε κορίτσια και ένα αγόρι). Υπάρχει ακόμα ένας Αφγανός σκηνοθέτης, ο οποίος έχει γυρίσει γνωστό ντοκιμαντέρ για την παρουσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Αφγανιστάν και για τα αρχαιολογικά ευρήματα. Τέλος, υπάρχουν και δύο Αφγανοί αξιωματικοί, απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων, που μαζί με τις οικογένειές τους αριθμούν 12 άτομα.
Τί έχει κάνει, λοιπόν, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για να τους φέρει ασφαλείς στην Ελλάδα; Ελάχιστα πράγματα και κυρίως αναποτελεσματικά. Είναι αληθές ότι απευθύνθηκε στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, παρακαλώντας τα να συμπεριλάβουν τους παραπάνω Αφγανούς στις πτήσεις που πραγματοποιούν από Καμπούλ. Η απάντηση –άλλοτε ευγενική κι άλλοτε ωμά απορριπτική– που έλαβε η Αθήνα είναι ότι κάθε κράτος έχει τους δικούς του Αφγανούς και ως εκ τούτου δεν έχει θέσεις γι’ αυτούς που ενδιαφέρεται η Ελλάδα.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ
πηγη slpress.gr