Αρχική » Ξέχασε τους Νεοναζί η μουσίτσα του συστήματος… Μισούν την… επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, σύμφωνα με τον Μαργαρίτη Σχοινά
Διεθνή Ελλάδα Πολιτική

Ξέχασε τους Νεοναζί η μουσίτσα του συστήματος… Μισούν την… επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, σύμφωνα με τον Μαργαρίτη Σχοινά

«Το δικό μας δημοκρατικό σύστημα, είναι αυτό που η Ρωσία βλέπει ως απειλή»!

Η επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος «δεν είναι κάτι που άλλοι συμμερίζονται, αλλά μάλλον μισούν και θέλουν να καταστρέψουν», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, στην εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου «Young European Leaders», που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι η εποχή της ευρωπαϊκής αθωότητας έχει παρέλθει.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς: «Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν είναι ζήτημα ασφάλειας, αλλά πρωτίστως θέμα δημοκρατίας. Το δικό μας δημοκρατικό σύστημα, είναι αυτό που η Ρωσία βλέπει ως απειλή. Η πραγματική απειλή ασφαλείας για τον Πούτιν είναι η επιτυχία του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος και αυτό πολεμούν».

Εξήγησε στη συνέχεια ότι «βρισκόμαστε απέναντι σε μία διπλή πρόκληση: Να συνεχίσουμε να βοηθούμε τον περήφανο λαό της Ουκρανίας που πολεμάει για την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία του. Και αυτό το καταφέρνουμε θαυμάσια με απροσδόκητη ενότητα, με έξι πακέτα κυρώσεων. Και, προσφέραμε άμεση προστασία για τα 6 εκατομμύρια προσφύγων από την Ουκρανία, με άμεση και άνευ όρων πρόσβαση στις αγορές μας, στο σύστημα υγείας και εκπαίδευσης. Για πρώτη φορά αγοράζουμε όπλα για την Ουκρανία, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προστίθενται στην μακροοικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια που ήδη έχουμε προσφέρει».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «η Ευρώπηαντιμετώπισε προκλήσεις, ταρακουνήθηκε, αλλά δεν κατέρρευσε. Στεκόμαστε περήφανα στα πόδια μας και τα καταφέρνουμε καλά».

Σύμφωνα με τον Έλληνα αντιπρόεδρο, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και τις συνέπειες του πολέμου, «αυτό που αποδείχθηκε αυτά τα δυόμιση χρόνια περίτρανα είναι ότι η Ευρώπη έχει αποδειχθεί πολύ περισσότερο ανθεκτική και ενωμένη και ικανή να αντεπεξέλθει».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, έκανε λόγο για μία εργαλειοποιημένη, σχεδιασμένη, υβριδική απειλή που στόχο έχει να πληγώσει την ΕΕ, ενώ όπως είπε, η Ευρώπη απόδειξε ότι «είναι ικανή να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις σε όλες τις περιπτώσεις αποδεικνύοντας ότι οι ηγέτες απολυταρχικών καθεστώτων δε θα επιτύχουν».

Στην παρέμβασή του, στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στη χαμηλή συμμετοχή των νέων στα κοινά της ΕΕ, είπε: «Στην ερώτηση του πώς μπορούν περισσότεροι νέοι να αναμειχθούν εντονότερα στην πολιτική, το σημερινό συνέδριο έδωσε την απάντηση. Με το να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική και να δρούν δημιουργικά για τον τόπο τους». Προέτρεψε δε τους νέους να εμπλακούν ακόμα περισσότερο στα κοινά της ΕΕ, καθώς όπως τόνισε: «Αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών». Μάλιστα, ανέφερε ότι: «Εάν δεν λυθεί σύντομα το πρόβλημα της συμμετοχής, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει πρόβλημα», έτσι ώστε, όπως είπε: «Να φέρουμε πίσω τους πολίτες στο επίκεντρο, με τις Περιφέρεις και τους Δήμους περισσότερο ενεργούς στη λήψη των αποφάσεων».

Απ΄ την πλευρά του ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος δήλωσε: «Ως ΕΕ αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες και χρειαζόμαστε να καταλάβουμε ότι έχουμε μία κοινή ταυτότητα, την Ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, πέρα από τις εθνικές μας ταυτότητες».