Αρχική » Οι άνθρωποι και οι δικαστές…
Ελλάδα

Οι άνθρωποι και οι δικαστές…

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε κατά πλειοψηφία (28-3) ότι οι συντάξεις των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα προ του 2012. Δηλαδή στα επίπεδα που ίσχυαν πριν τις… δραματικές περικοπές που επέβαλε το 1ο Μνημόνιο με τον νόμο 4093/2012.

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, καθώς είχε προηγηθεί το Μισθοδικείο το οποίο έκρινε ότι οι συντάξεις των πρώην δικαστών πρέπει να επανέλθουν σε επίπεδα πάνω από το 60% των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους.

Με λίγα λόγια, οι δικαστές έκριναν ότι η κοινωνία χωρίζεται σε κοινούς ανθρώπους και δικαστές. Σε κοινούς ανθρώπους, για τους οποίους τα ανώτατα δικαστήρια αποφάσισαν ότι είναι συνταγματικές οι δραματικές περικοπές που επιβλήθηκαν στις συντάξεις της πλειονότητας, ότι είναι συνταγματικός ο επανυπολογισμός και οι μειώσεις που έκαναν κόσμο και κοσμάκη να ασπρίσει μέσα σε μια νυχτα.

Και από την άλλη, οι δικαστές αποφάσισαν ότι ως εκπρόσωποι της δικαστικής εξουσίας για να προστατέψουν την ανεξαρτησία τους πρέπει να είναι σε καλύτερη εισοδηματική κατάσταση ακόμη και μετά την αποχώρηση από την έδρα.

Βεβαίως, νόμιμη η απόφαση. Αλλά πόσο ηθική μπορεί να χαρακτηριστεί όταν οι ίδιοι που κρίνουν το δίκαιο και το άδικο, αποφασίζουν να παραμείνουν αλώβητοι και να μη συμμετάσχουν στο μερίδιο των βαρών που σήκωσε στην πλάτη της η ελληνική κοινωνία, και πριν από όλα οι γέροντες και υπερήλικες, για τη διάσωση μιας χρεοκοπημένης οικονομίας;

Κι ας περιμένουμε τώρα τι θα πράξει η κυβέρνηση. Καθώς η απόφαση του Ελεγκτικού αφορά μόνο όσους είχαν κάνει προσφυγές στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, απομένει στην κυβέρνηση να αποφασίσει εάν θα επιστρέψει τις περικοπές και στους υπόλοιπους δικαστές. Εάν το πράξει και δεν επιθυμεί να χρεωθεί αυτήν την απαράδεκτη απόφαση, οφείλει να αναπροσαρμόσει και τις αποφάσεις της για το σύνολο των συνταξιούχων.

Χριστίνα Κοψίνη

efsyn.g

Ετικέτες