Αρχική » Οργή γιατρών κατά κυβέρνησης που τους επιρρίπτει ευθύνες για το χάος και το θανατικό στις ΜΕΘ
Ελλάδα Πολιτική

Οργή γιατρών κατά κυβέρνησης που τους επιρρίπτει ευθύνες για το χάος και το θανατικό στις ΜΕΘ

Στα όρια του το Ε.Σ.Υ. εξαιτίας της εκδικητικής πολιτικής της κυβέρνησης – Στα «κάγκελα» οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Η κυβερνητική πολιτική με τις εκδικητικές αναστολές εργασίας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς έχει φέρει το Ε.Σ.Υ. στα όρια του. Καθημερινά μονάδες εντατικές θεραπείας κλείνουν ενώ σε άλλες οι γιατροί δεν επαρκούν για να τις στελεχώσουν με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές εκατοντάδων πολιτών.

Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για ανεκπαίδευτους και άπειρους γιατρούς και νοσηλευτές που αναλαμβάνουν διασωληνώσεις ασθενών καθώς και για πρόχειρες Μ.Ε.Θ. που στήνονται με συνοπτικές διαδικασίες σε απλούς θαλάμους.

Και αντί η κυβέρνηση να απολογηθεί για αυτή την κατάσταση όχι μόνο επιμένει στην εσφαλμένη και εκδικητική πολιτική της αλλά επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες για τις δικές της αστοχίες. Αυτό έκανε και χθες κατά την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορώντας ουσιαστικά τους νοσοκομειακούς γιατρούς για τις κυβερνητικές παραλείψεις.

Αυτή λοιπόν η επιχείρηση σπίλωσης προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της ΕΙΝΑΠ που απάντησε με επιστολή της στον πρωθυπουργό,  στα όσα ανέφερε χθες ο Γ. Οικονόμου:about:blank

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΙΝΑΠ στον Κυριάκο Μητσοτάκη: 

«Στις 15 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιωάννης Οικονόμου διέπραξε μέγιστο ατόπημα. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το σοβαρότατο θέμα των πολλών ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ αλλά και για το θέμα των κυβερνητικών αρμοδίων που ονόμαζαν ως δήθεν ΜΕΘ πρόχειρες πτέρυγες, δήλωσε επί λέξη:

‘Κάθε κλίνη που προστίθεται στο ΕΣΥ λειτουργεί με βάση τα πρωτόκολλα, τις τεχνικές προδιαγραφές που αποφασίζουν και εγκρίνουν κάθε φορά οι αρμόδιοι’, ‘η απόφαση για το ποιος και πότε διασωληνώνεται είναι μία απόφαση, που παίρνεται με αμιγώς ιατρικά κριτήρια από τους ανθρώπους που έχουν τη γνώση και την ευθύνη να την πάρουν’, ‘όταν κάποιος διασωληνώνεται γίνεται αμέσως προσπάθεια εύρεσης ΜΕΘ, είτε στο νοσοκομείο που πηγαίνει είτε σε άλλη διαθέσιμη κλίνη. Για να μεταφερθεί θα πρέπει να είναι εφικτή και η δυνατότητα. Και αυτό αποφασίζεται από τους αρμόδιους επιστήμονες’.

Με άλλα λόγια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:

Υπονόησε πως δήθεν είναι νοσοκομειακοί γιατροί και όχι υπουργοί και διορισμένοι από την κυβέρνηση διοικητές νοσοκομείων – ΥΠΕ αυτοί που διατάζουν να ονομάζονται δήθεν ‘ΜΕΘ’ πρόχειρες πτέρυγες χωρίς προδιαγραφές, ενώ ξέρει πολύ καλά πως οι νοσοκομειακοί γιατροί τόσο σε επίπεδο κάθε νοσοκομείου αλλά και μέσω της ΕΙΝΑΠ, των άλλων Ενώσεων και της ΟΕΝΓΕ έχουν κάθετα αντιδράσει σε κάθε τέτοια ανευθυνότητα των κυβερνητικών αρμοδίων.

Υπονόησε πως οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν επιλογή για το ποιός ασθενής διασωληνώνεται, ενώ ξέρει πολύ καλά 1. πως οι γιατροί διασωληνώνουν αποκλειστικά με ιατρικά κριτήρια κάθε ασθενή (πλην εξαιρετικών περιπτώσεων) που χρειάζεται να αεριστεί μηχανικά (π.χ. στις περιπτώσεις βαριάς COVID πνευμονίας κάθε ασθενή που ΔΕΝ μπορεί να οξυγονωθεί επαρκώς ούτε με συσκευή high flow ούτε με μάσκα θετικής πίεσης) και 2. πως μόλις κάποιος ασθενής διασωληνωθεί αρχίζει να αερίζεται μηχανικά με πρόχειρο αναπνευστήρα και αμέσως καταχωρείται και καταγράφεται το αίτημα για εισαγωγή του σε ΜΕΘ στην επίσημη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ – υπουργείου Υγείας.

Υπονόησε πως και για την καθυστέρηση εισαγωγής σε ΜΕΘ των ασθενών αυτών πάλι ευθύνονται οι νοσοκομειακοί γιατροί γιατί δήθεν κρίνουν πως μεγάλο μέρος των ασθενών ‘δεν μπορούν να μεταφερθούν’. Εκτός από την προφανή άθλια προσπάθεια μεταφόρτωσης στους νοσοκομειακούς γιατρούς των σοβαρότατων κυβερνητικών ευθυνών για τις ελλείψεις κλινών ΜΕΘ, μια αθλιότητα που είχε επαναληφθεί και το εξάμηνο Νοέμβριος 2020 – Απρίλιος 2021, ο κ. Οικονόμου σήμερα προχώρησε ακόμα ένα βήμα πιο πέρα: εμμέσως πλην σαφώς ‘δίνει αέρα’ σε διάφορες οργανωμένες ομάδες ανορθολογιστών – αντιεμβολιαστών – ‘αντιδιασωληνωτών’ ακροδεξιάς προέλευσης που συχνά εισβάλλουν σε νοσοκομεία προπηλακίζοντας γιατρούς με την αντίληψη πως δήθεν ‘η διασωλήνωση είναι που σκοτώνει και όχι ο ιός’.

Καλούμε τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη να πάρει αμέσως θέση και να καταδικάσει αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη απέναντι στους ασθενείς και απέναντι στους νοσοκομειακούς γιατρούς».

Είναι λοιπόν φανερό και από την ανάγνωση της  επιστολής των νοσοκομειακών γιατρών πως η κατάσταση στο χώρο της υγείας είναι έκρυθμη με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

https://www.pronews.gr/ygeia/1034319_orgi-ton-nosileytikon-gia-ti-thesi-ti-kyvernisis-poy-tis-katigorei-emmesa-gia-haos-kai

Ετικέτες