Αρχική » Ο Ερντογάν μπλόκαρε την άμεση ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Διεθνή

Ο Ερντογάν μπλόκαρε την άμεση ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Άγκυρα σταμάτησε την ψηφοφορία

Τό ‘πε και το έκανε ο Ερντογάν! Η Τουρκία εμπόδισε την αρχική απόφαση του ΝΑΤΟ να επεξεργαστεί το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για άμεση ένταξη τους στη στρατιωτική συμμαχία.

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν σήμερα προκειμένου να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες, μόλις λίγες ώρες αφότου οι δύο χώρες είχαν υποβάλλει τις αιτήσεις τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Άγκυρα σταμάτησε κάθε ψηφοφορία. 

Η αναβολή εγείρει αμφιβολίες ότι το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να εγκρίνει το πρώτο στάδιο των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας εντός μίας ή δύο εβδομάδων, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ. Θέτει επίσης το σκηνικό για αρκετές ημέρες έντονης διπλωματίας μεταξύ των ΗΠΑ, της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για το θέμα.

Tούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα είχε βάλει φρένο στη διαδικασία, αλλά επέμεινε ότι η Τουρκία δεν αποκλείει την προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας. «Δεν λέμε ότι δεν μπορούν να είναι μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ο αξιωματούχος. «Απλώς πρέπει να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, στην ίδια σελίδα, σχετικά με την απειλή που αντιμετωπίζουμε». Ο αξιωματούχος πρόσθεσε: «Θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Όσο πιο γρήγορα καταλήξουμε σε συμφωνία, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ένταξη».

Υπενθυμίζεται ότι  το αίτημα των δύο χωρών για ένταξη πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» και από τα 30 κράτη μέλη της Συμμαχίας. Ωστόσο, για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, το ΝΑΤΟ πρέπει να εκδώσει πρωτόκολλο προσχώρησης και να καλέσει και επισήμως τις δύο χώρες να ενταχθούν.