Αρχική » Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος σε κρίση: Διεξάγονται συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις με μόλις έναν υποψήφιο!
Ελλάδα

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος σε κρίση: Διεξάγονται συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις με μόλις έναν υποψήφιο!

Θεσμική κρίση διέρχεται από το τέλος του περασμένου Μαΐου ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου, ο οποίος είναι μάλιστα ο μεγαλύτερος της χώρας.

Ειδικότερα, τις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν στις 31 Μαΐου και 1η Ιουνίου 2021 στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών – Πειραιώς, η εκλογή προέδρου υπήρξε επεισοδιακή και μετά από μια περίεργη εκλογική διαδικασία αναδείχθηκε και πάλι πρόεδρος ο Γεώργιος Ρούσκας.

Κατά της εκλογής του υποβλήθηκε αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο με την 1872/22.7.2021 απόφασή του ακύρωσε την εκλογική διαδικασία, ως προς την πρόεδρο και διέταξε την επανάληψη των αρχαιρεσιών.

Σύμφωνα με τον Κώδικα των Συμβολαιογράφων και το με υπ΄ αριθμό 36/1999 Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει τα σχετικά ζητήματα με τις εκλογές στους συμβολαιογράφους, μετά την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, η αντιπρόεδρος εκπροσωπεί τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών, Πειραιώς, κ.λπ.

Παρ΄ όλα αυτά, ο κ. Ρούσκας ερμηνεύοντας κατ’ επιλογή ορισμένα άρθρα και διατάξεις του νομοθετικού πλαισίου περί συμβολαιογράφων, έκρινε ότι εξακολουθεί να είναι πρόεδρος και μάλιστα παρά τις αντιδράσεις πέντε μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, που εκδηλώθηκαν και θεσμικά με την αποστολή δύο εξωδίκων, ένα στις 30.7.2021 και ένα στις 8.9.2021.

Έτσι, συνεχίζει μέχρι σήμερα ο κ. Ρούσκας όχι μόνο να είναι πρόεδρος, αλλά επιπλέον προκήρυξε επαναληπτικές αρχαιρεσίες στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2021, με μοναδικό υποψήφιο τον εαυτό του, αποκλείοντας την εμπρόθεσμα υποβληθείσα υποψηφιότητα του συνυποψηφίου του Κωνσταντίνου Βλαχάκη.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Βλαχάκης κατά το παρελθόν είχε διατελέσει, για δύο θητείες, πρόεδρος του Συλλόγου.

Οι τελευταίες αυτές εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά χωρίς να έχει ληφθεί σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και η συντριπτική πλειοψηφία των συμβολαιογράφων απείχε (πάνω από το 65%), όπως αυτό μεταφράζεται. Ειδικότερα, από τα 1.500 περίπου μέλη του Συλλόγου ψήφισαν μόνο 465 συμβολαιογράφοι.

Η θεσμική κρίση έχει όμως και συνέχεια, καθώς ο κ. Ρούσκας σταχυολόγησε και απομόνωσε αυτή τη φορά μία άλλη διάταξη του νομοθετικού πλαισίου για τους συμβολαιογράφους.

Έτσι, θεώρησε τις επαναληπτικές εκλογές μη επαναληπτικές και προκήρυξε νέες, επαναληπτικές για τις 26 Σεπτεμβρίου 2021 με μοναδικό υποψήφιο και πάλι τον ίδιο.

Πέρα από όλα αυτά, ως πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών κ.λπ., παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει προκηρύξει επαναληπτικές εκλογές, έγινε δεκτός (15.9.2021) με την ιδιότητα του προέδρου, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Πάντως, η όλη διαδικασία και ενέργειες μέχρι την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου έχει προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αίτηση ακύρωσης που υπέβαλαν τα πέντε μέλη του Δ.Σ.