Αρχική » Πάλι ο Κ.Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τον όρο «θαλάσσιες ζώνες» ως όρο επίλυσης διαφορών με Τουρκία και όχι υφαλοκρηπίδα
Διεθνή Ελλάδα Πολιτική

Πάλι ο Κ.Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τον όρο «θαλάσσιες ζώνες» ως όρο επίλυσης διαφορών με Τουρκία και όχι υφαλοκρηπίδα

Η πρώτη συνέντευξη μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές

Την πρώτη του συνέντευξη δίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN μετά την νίκη του στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, τόνισε σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών, πως «πήγαμε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο».

Μιλώντας για την οικονομία, σημείωσε πως «αναπτύσσεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ΕΕ», και πως «επενδύουμε στην καινοτομία». 

«Στόχος να καταστήσουμε την Ελλάδα ακόμη πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

«Για εμάς, μεγάλη προτεραιότητα είναι να αυξήσουμε τους μισθούς, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να στηρίξουμε το μέσο εισόδημα, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την οικονομία. Είμαστε πολύ κοντά στην επενδυτική βαθμίδα».

Σε σχέση με βίντεο των New York Times, που σύμφωνα με το ίδιο πρόβαλε μια απόπειρα επαναπροώθησης αλλοδαπών με κατεύθυνση την Τουρκία και για το οποίο ζήτησε η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ έρευνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια «μη αποδεκτή πρακτική να συλλαμβάνονται άνθρωποι στη θάλασσα και να τους ζητείται να επιστρέψουν». Τόνισε πως «δεν έχουμε pushbacks, αλλά push forward. Pushback εφαρμόζει η Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ήμαστε οι πρώτοι που αποστείλαμε ομάδες διάσωαης μετά τον σεισμό. Να προσπαθήσουμε να διατηρηθεί το πολύ καλό momentum στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Η «Γαλάζια Πατρίδα» απειλεί ευθέως την εδαφική μας κυριαρχία.

Από την άλλη, θα τείνω χείρα φιλίας προς τον επόμενο Τούρκο πρόεδρο για να λύσουμε το θέμα του καθορισμού των θαλασίων ζωνών μας. Καλές σχέσεις γειτονίας, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούμε το διεθνές δίκαιο για να επιλύσουμε τις διαφορές μας».

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι για ακόμη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τον όρο θαλάσσιες ζώνες (ο οποίος περιλαμβάνει τα πάντα) και δεν αναφέρθηκε μόνο στην υφαλοκρηπίδα. 

Τέλος για τις προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης είπε:

«Στην νέα τετραετία πρέπει να έχουμε περισσότερες δουλειές, μεγαλύτερη ανάπτυξη και σύγχρονη ατζέντα σε υγεία και παιδεία και να μειώσουμε περαιτέρω τις ανισότητες όπως κάναμε τα προηγούμενα δύο χρόνια. Κάναμε εκπληκτικά πράγματα στην ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά για τον σκληρό πυρήνα του κράτους. Νικήσαμε την λαϊκιστική αντιπολίτευση για δεύτερη φορά στη σειρά. Οι φαντασιώσεις των εύκολων λύσεων, νικήθηκαν. Αν παρέχεις λύσεις στους πολίτες αυτοί σε επιβραβεύουν. Κερδίσαμε περισσότερες ψήφους, αυξήσαμε τα ποσοστά μας».

Πάλι ο Κ.Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τον όρο «θαλάσσιες ζώνες» ως όρο επίλυσης διαφορών με Τουρκία και όχι υφαλοκρηπίδα – Pronews.gr