Αρχική » Πάνω από το 40% των Αμερικανών πιστεύει ότι ένας εμφύλιος είναι πιθανός
Διεθνή

Πάνω από το 40% των Αμερικανών πιστεύει ότι ένας εμφύλιος είναι πιθανός

Περισσότερο από το 50% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων θεωρούν έναν εμφύλιο πόλεμο στις ΗΠΑ, τουλάχιστον πιθανό

ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / WILL OLIVER

   

Πάνω από τα 2/5 των Αμερικανών πιστεύουν ότι ένας εμφύλιος πόλεμος είναι πιθανός να συμβεί στις ΗΠΑ μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του YouGov για τον Economist, εν μέσω έντονης ρητορικής από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως σημειώνει σε άρθρο του στον Guardian, o Martin Pengelly από τη Νέα Υόρκη, το βράδυ της Κυριακής, η γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ προέβλεψε «ταραχές στους δρόμους» εάν ο Τραμπ τελικά κατηγορηθεί για τη διατήρηση απόρρητων κρατικών εγγράφων στο σπίτι του, μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, όπως αποκάλυψε η τελευταία έρευνα του FBI.

Τη Δευτέρα, η Mary McCord, πρώην αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας, είπε στο CNN ότι ήταν «απίστευτα ανεύθυνο για έναν εκλεγμένο αξιωματούχο να χρησιμοποιήσει απειλές κατά της δικαιοσύνης τη στιγμή που αυτή κάνει τη δουλειά της».

«Η 6η Ιανουαρίου, η μέρα της εισβολής στο Καπιτώλιο, ήταν το αποτέλεσμα αυτού του είδους τακτικής του Προέδρου Τραμπ και των συμμάχων του», αναφέρει η Λίντσει Γκράχαμ.

Εννέα θάνατοι , συμπεριλαμβανομένων αυτοκτονιών μεταξύ αστυνομικών, έχουν συνδεθεί με την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν υποστηρικτές του Τραμπ προσπάθησαν να αποτρέψουν την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν και να σταματήσουν την πιστοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Έκτοτε, οι φόβοι για πολιτική βία έχουν αυξηθεί, σημειώνει ο Guardian.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι μια πλήρους κλίμακας ένοπλη σύγκρουση, όπως ήταν ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος του 1861-65, παραμένει απίθανο σενάριο.

Αυτό το μήνα, η Rachel Kleinfeld, ειδική στις εμφύλιες συγκρούσεις στο Carnegie Endowment for International Peace, είπε στον Guardian : «Χώρες με δημοκρατίες και κυβερνήσεις τόσο ισχυρές όσο η Αμερική δεν πέφτουν σε εμφύλιο πόλεμο. Αλλά αν οι θεσμοί μας εξασθενήσουν, η ιστορία θα μπορούσε να γραφτεί διαφορετικά».

Τα ευρήματα της έρευνας

Στη δημοσκόπηση του YouGov και του Economist , το 65% όλων των ερωτηθέντων είπε ότι η πολιτική βία έχει αυξηθεί από τις αρχές του 2021. Ελαφρώς λιγότεροι, το 62%, πιστεύει ότι η πολιτική βία θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν επίσης: «Κοιτάζοντας το μέλλον για τα επόμενα 10 χρόνια, πόσο πιθανό πιστεύετε ότι είναι να υπάρξει εμφύλιος πόλεμος σε αυτή τη χώρα;»

Μεταξύ όλων των πολιτών των ΗΠΑ, το 43% είπε ότι ο εμφύλιος πόλεμος είναι τουλάχιστον πιθανός. Μεταξύ των Δημοκρατικών και ανεξάρτητων το ποσοστό αυτό ήταν 40%. Αλλά μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, το ποσοστό έφτανε στο 54%.

Ετικέτες