Αρχική » Πανικός στο Μαξίμου – Ο Τζανερίκος προειδοποιεί ότι θα αποκαλύψει τον «ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα»
Ελλάδα Πολιτική

Πανικός στο Μαξίμου – Ο Τζανερίκος προειδοποιεί ότι θα αποκαλύψει τον «ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα»

Αν δεν τα πει ο «ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας», τότε θα τα πω εγώ! – Τι απαντάει μετά την επίθεση του Οικονόμου

Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος, ο οποίος υπέβαλλε την παραίτησή του μετά από την υπόγεια κίνηση της κυβέρνησης να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης, αναφορικά με το κόμμα Κασιδιάρη. Μετά από την αντίδραση του Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος διέψευσε τις καταγγελίες του παραιτηθέντα αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου για προσπάθεια επηρεασμού του από στελέχη της κυβέρνησης, ο Χρήστος Τζανερίκος προχώρησε σε νέες δηλώσεις.

«Εάν επιμείνουν ότι, όσα είπα είναι ανακριβή, τότε θα αναγκαστώ να αποκαλύψω εγώ από ποιον Ανώτατο Κυβερνητικό παράγοντα και γιατί οχλήθηκα το Σάββατο στις 8 Απριλίου, μια μέρα πριν κάνω τη δήλωση μου, για την πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού μου. Εάν δεν βγει ο ίδιος να πει τι έγινε στην “επαφή” μας, θα αναγκαστώ να τους τα θυμίσω εγώ με λεπτομέρειες, ποιος και γιατί μου ζήτησε να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Κασιαδιάρη στις εκλογές και σε περίπτωση, που βοηθήσω, τι μου υποσχέθηκε..!» δήλωσε στο iEdiseis και τη Μαίρη Μπενέα.

«H συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη έγινε την Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 9.30 το πρωί, στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε την πρωτοβουλία να με καλέσει, για να συζητήσουμε, όπως είπε, διαδικαστικά θέματα. Μου είχε ζητήσει να έρθει στο γραφείο μου στον Άρειο Πάγο και το αρνήθηκα, λέγοντας του ότι, δεν μπορώ να δέχομαι υπουργούς στον Άρειο Πάγο, γιατί δεν είναι πρέπον ένας Υπουργός να επισκέπτεται τα γραφεία Δικαστών στον Άρειο Πάγο. Δεν γνώριζα, ούτε μου είπε ποιο θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης. Έτσι μου πρότεινε να πάω στο γραφείο του και δέχτηκα, για να δω μήπως είναι θεσμικό θέμα που αφορά τη Δικαιοσύνη και εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργού Επικρατείας. Πήγα λοιπόν και εκεί με ρώτησε, εάν έχω να προτείνω κάτι, για να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο, για το κόμμα Κασιδιάρη και του απάντησα ότι, δεν έχω να προτείνω κάτι, γιατί είναι επαρκές το νομικό πλαίσιο και δεν χρειάζεται κάτι άλλο και δεν έχω να προτείνω κάτι. Λίγες μέρες αργότερα, στις 6 Απριλίου, κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη, η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη. Τι μεσολάβησε από τη συνάντηση μας με τον κ. Γεραπατρίτη μέχρι τις 6 Απριλίου, που κατατέθηκε η τροπολογία Βορίδη στη Βουλή;»

Και συνεχίζει ο κ. Τζανερίκος: «Αφού λοιπόν με κάλεσε ο κ. Γεραπετρίτης, για να συζητήσουμε διαδικαστικά θέματα, όπως λέει και με ρώτησε εάν έχω να προτείνω κάτι, για το νομικό πλαίσιο, για το κόμμα Κασιδιάρη, πως και δεν μου ανέφερε τίποτα, για την τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, στις 6 Απριλίου; Δεν θα έπρεπε να έχει ζητήσει τη γνώμη μου, αφού τον ενδιέφερε η γνώμη μου; Θα μπορούσε να μου έχει πει «αυτό θα κάνουμε». Γιατί λοιπόν δεν ενημερώθηκα, αφού μου δόθηκε η πρωτοβουλία να πω τις απόψεις μου; Και γιατί δεν με ενημέρωσαν μετά και γιατί, αφού το αποφάσισαν δεν με ενημέρωσαν, αφού ήθελαν τη γνώμη μου;»

EΡΩΤΗΣΗ: H «επαφή» με τον Ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα πότε έγινε;

Tζανερίκος: Το περασμένο Σάββατο, στις 8 Απριλίου. Εγώ δεν είχα καμία πρωτοβουλία, ούτε για τη συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη, ούτε για τη δεύτερη “επαφή” με τον Ανώτατο Κυβερνητικό παράγοντα. Δεν είχα λόγο. Ας πουν λοιπόν αυτοί, γιατί συναντηθήκαμε? Γιατί είχαν αυτές τις πρωτοβουλίες; Για να κουβεντιάσουμε για τον καιρό, ή για τα γενικότερα θέματα της Δικαιοσύνης, που σοβούν εδώ και 50 χρόνια; Ας μας πουν εκείνοι που είχαν τις πρωτοβουλίες… Εκτός και εάν τις αρνούνται…

EΡΩΤΗΣΗ: Tι έγινε στην επαφή σας αυτή;

Tζανερίκος: Μου προτάθηκε να βοηθήσω, να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη. Και σε περίπτωση που βοηθήσω, μου δόθηκε η υπόσχεση ότι, θα μπορούσα ενδεχομένως να αξιοποιηθώ σε διάφορες Αρχές, άμα τη αφυπηρέτηση μου, δηλαδή να ηγηθώ σε Αρχές.

Και συμπλήρωσε o ο Ανώτατος Δικαστής: «Εάν επιμείνουν ότι, όσα είπα είναι ανακριβή, τότε θα αναγκαστώ να αποκαλύψω εγώ από ποιόν Ανώτατο Κυβερνητικό παράγοντα και γιατί οχλήθηκα το Σάββατο στις 8 Απριλίου, μια μέρα πριν κάνω τη δήλωση μου, για την πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού μου. Εάν δεν βγει ο ίδιος να πει τι έγινε στην “επαφή” μας, θα αναγκαστώ να τους τα θυμίσω πω εγώ με λεπτομέρειες, ποιος και γιατί μου ζήτησε να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Κασιαδιάρη στις εκλογές και σε περίπτωση, που βοηθήσω, τι μου υποσχέθηκε..!» Και κατέληξε ο κ. Τζανερίκος: «Γιατί πρέπει να προστατεύσω τον εαυτό μου και το κύρος της Δικαιοσύνης. Εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα από μένα. Γιατί εγώ δεν τα ξέρω όλα, ούτε μου τα είπανε».

Θεατρινισμοί από Οικονόμου

Νωρίτερα, απαντώντας με θεατρινισμούς στις σοβαρές καταγγελίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εμφανίστηκε έξαλλος και ισχυρίστηκε ότι «δεν έχει υπάρξει καμία τέτοια παρέμβαση από πλευράς της κυβέρνησης σε οποιοδήποτε επίπεδο».

Ο Οικονόμου σε έντονο ύφος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν παζαρεύει την αξιακή της αρχή να προστατέψει τη Δημοκρατία από οποιοδήποτε τέχνασμα θέλουν να εφεύρουν εγκληματικές οργανώσεις και μαχαιροβγάλτες για να συμμετάσχουν σε εθνικές εκλογές. Δεν υπάρχει παζάρι, τελεία και παύλα».

Ο ίδιος δεν διέψευσε τη μυστική συνάντηση Γεραπετρίτη – Τζανερίκου, και υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι ήταν μια «θεσμική συνάντηση»«μία διαβούλευση για τα δικονομικά ζητήματα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ανταλλάγματα ταξίδια και άλλα δεν έγιναν. Για μας είναι αδιανόητο, δεν έγινε κανένα παζάρι».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το που έγινε η μυστική συνάντηση του Γεραπετρίτη με τον Τζανερίκο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε εκνευρισμένος: «σας απάντησα».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης να απαντήσει ποιος έταξε ανταλλάγματα για δικαστική απόφαση

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πρωτοφανή παρέμβαση στη δικαιοσύνη: «Η πρωτοφανής παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη τελικά δεν περιορίζεται μόνο στους «καφέδες» του κ. Γεραπετρίτη πέριξ του Μαξίμου με δικαστές, αλλά φτάνει και σε απόπειρα δωροδόκησής τους με υποσχέσεις για αξιώματα. Αυτά καταγγέλλει σήμερα στο iEidiseis.gr ο πρώην Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Τζανερίκος», τονίζει η Κουμουνδούρου και προσθέτει:

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί για ακόμη μία φορά να κάνει τον ανήξερο. Οφείλει να απαντήσει. Ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που έκανε αυτή την ευθεία παρέμβαση τάζοντας ανταλλάγματα για μια δικαστική απόφαση; Τον γνωρίζει προσωπικά; Ή μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί; Σε κάθε περίπτωση με αυτούς τους πρωτοφανείς χειρισμούς του, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της Ακροδεξιάς», καταλήγει η ανακοίνωση.​

Πανικός στο Μαξίμου – Ο Τζανερίκος προειδοποιεί ότι θα αποκαλύψει τον «ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα» (newsbreak.gr)