Αρχική » Περικυκλώνουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν
Διεθνή

Περικυκλώνουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν

Κατέλαβαν μεγάλο μέρος του βόρειου, δυτικού και νότιου Αφγανιστάν σε μια μόνο επίθεση.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν άλλες δύο επαρχίες το Σάββατο και πλησιάζουν τα περίχωρα της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, ενώ εξαπέλυσαν μια πολύπλευρη επίθεση σε μια μεγάλη πόλη στα βόρεια, σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους.

Οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος του βόρειου, δυτικού και νότιου Αφγανιστάν με αδιάκοπες επιθέσεις, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από την απόσυρση των τελευταίων αμερικανικών στρατευμάτων, αυξάνοντας τους φόβους για πλήρη κατάληψη ή έναν ακόμα εμφύλιο πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν όλη την επαρχία Λογκάρ, νότια της πρωτεύουσας Καμπούλ, και συνέλαβαν τοπικούς αξιωματούχους, δήλωσε ο Χόντα Αχμάντι, νομοθέτης από την επαρχία. Λέει ότι οι Ταλιμπάν έφτασαν στην περιοχή Καρ Ασιάμπ, μόλις 11 χιλιόμετρα νότια της Καμπούλ.

poster

Οι αντάρτες κατέλαβαν επίσης την πρωτεύουσα Πακτίκα, που συνορεύει με το Πακιστάν, σύμφωνα με τον Χαλίντ Ασάντ, τοπικό πολιτικό της επαρχίας. Σύμφωνα με τον ίδιο οι μάχες ξέσπασαν στη Σαράνα νωρίς το Σάββατο, αλλά έληξαν αφού οι τοπικοί πρεσβύτεροι παρενέβησαν για να διαπραγματευτούν. Ο κυβερνήτης και άλλοι αξιωματούχοι παραδόθηκαν και πήγαν στην Καμπούλ.

Εν τω μεταξύ, οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν στη βόρεια πόλη Μαζάρ-Σαρίφ από διάφορες κατευθύνσεις, ξεκινώντας σκληρές μάχες στα περίχωρά της, σύμφωνα με τον Μουνίρ Αχμάντ Φαρχάντ, εκπρόσωπο του κυβερνήτη της επαρχίας. Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση για θύματα.

Οι Ταλιμπάν έχουν κάνει σημαντικές προόδους τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης της Χεράτ και της Κανταχάρ, της δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας. Τώρα ελέγχουν 19 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν, αφήνοντας την κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Δύση να ελέγχει ένα πλήθος επαρχιών στο κέντρο και ανατολικά, καθώς και την Καμπούλ και το Μαζάρ-ε-Σαρίφ.

Αφγανιστάν
Αφγανιστάν

 Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκανί έδωσε τηλεοπτική ομιλία το Σάββατο, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τις πρόσφατες νίκες των Ταλιμπάν, στην οποία ορκίστηκε να μην εγκαταλείψει τα «επιτεύγματα» 20 ετών, από τότε που οι ΗΠΑ ανέτρεψαν τους Ταλιμπάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των Ταλιμπάν στο Κατάρ αυτήν την εβδομάδα, ενώ η διεθνής κοινότητα προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν που δημιουργήθηκε με τη βία δεν θα γίνει αποδεκτή. Αλλά οι Ταλιμπάν φαίνεται να μην κάνουν παραχωρήσεις καθώς κερδίζουν νίκες στο πεδίο της μάχης.

«Έχουμε ξεκινήσει διαβουλεύσεις, εντός της κυβέρνησης με πρεσβύτερους και πολιτικούς ηγέτες, εκπροσώπους διαφορετικών επιπέδων της κοινότητας, καθώς και διεθνείς συμμάχους μας», είπε ο Γκανί. «Σύντομα τα αποτελέσματα θα μοιραστούν μαζί σας», πρόσθεσε, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Ο πρόεδρος είχε πετάξει στο Μαζάρ-ε-Σαρίφ την Τετάρτη για να συγκεντρώσει την άμυνα της πόλης, συναντώντας αρκετούς διοικητές της πολιτοφυλακής.

Οι κάτοικοι της πόλης εξέφρασαν φόβους για την ασφάλειά τους. 

«Η κατάσταση είναι επικίνδυνη εκτός της πόλης και εντός της πόλης», δήλωσε ο Μοχιμπουλα Καν, προσθέτοντας ότι πολλοί κάτοικοι αντιμετωπίζουν επίσης οικονομικά προβλήματα.

«Η κατάσταση της ασφάλειας στην πόλη χειροτερεύει», δήλωσε ο Κάουα Μπασαράτ. «Θέλουμε ειρήνη και σταθερότητα. Οι μάχες πρέπει να σταματήσουν».

Αφγανιστάν
Αφγανιστάν

Η απόσυρση των ξένων δυνάμεων και η ταχεία υποχώρηση των ίδιων των στρατευμάτων του Αφγανιστάν – παρά τις εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας τα τελευταία χρόνια – έχει δημιουργήσει φόβους ότι οι Ταλιμπάν θα επιστρέψουν στην εξουσία ή ότι η χώρα θα μπορούσε να διαλυθεί από φατρίες, όπως έγινε μετά τη σοβιετική αποχώρηση το 1989.

Οι πρώτοι πεζοναύτες από τους 3.000 έφτασαν την Παρασκευή για να βοηθήσουν μερικώς στην εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας. Οι υπόλοιποι πρόκειται να φτάσουν μέχρι την Κυριακή και η ανάπτυξή τους έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η διοίκηση θα τηρήσει την προθεσμία αποχώρησης της 31ης Αυγούστου.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει πραγματοποιήσει αρκετές αεροπορικές επιδρομές για να βοηθήσει τους Αφγανούς συμμάχους της, αλλά φαίνεται να έχουν κάνει ελάχιστα για να σταματήσουν την πρόοδο των Ταλιμπάν. Ένα βομβαρδιστικό B-52 και άλλα πολεμικά αεροσκάφη διέσχισαν τον εναέριο χώρο της χώρας το Σάββατο, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων.

Εντωμεταξύ, οι Ταλιμπάν δημοσίευσαν ένα βίντεο που ανακοίνωσε την κατάληψη του κεντρικού ραδιοφωνικού σταθμού στη νότια πόλη Κανταχάρ, ο οποίος έπεσε στα χέρια των ανταρτών νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, μετονομάζοντάς τον σε «Φωνή της Σαρία» ή «Ο ισλαμικός νόμος».

Στο βίντεο, ένας ανώνυμος Ταλιμπάν είπε ότι όλοι οι εργαζόμενοι ήταν παρόντες και θα μετέδιδαν ειδήσεις, πολιτική ανάλυση και απαγγελίες του Κορανίου, του ισλαμικού ιερού βιβλίου. Φαίνεται ότι ο σταθμός δεν θα παίζει πλέον μουσική.