Αρχική » Πετρέλαιο θέρμανσης: Με τιμές-«φωτιά» η πρεμιέρα
Ελλάδα

Πετρέλαιο θέρμανσης: Με τιμές-«φωτιά» η πρεμιέρα

Στα 1,13 με 1,15 € η διάθεσή του για τα αστικά κέντρα

Πανάκριβα θα πληρώσουν φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης οι καταναλωτές, καθώς οι τιμές του έχουν εκτοξευθεί φέτος κατά σχεδόν 40%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, από σήμερα, που ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, οι πρώτες ποσότητες πωλούνται με ένα εύρος τιμών στα 1,13 με 1,15 ευρώ το λίτρο για τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά το κόστος ξεπερνά τα 1,20 ευρώ το λίτρο.

Σημειώνεται ότι, την αντίστοιχη περίοδο του 2020, η μέση τιμή διάθεσής του ήταν στα 0,798 ευρώ ανά λίτρο, κόστος που είχε διαμορφωθεί σε αυτά τα επίπεδα εξαιτίας και της «βουτιάς» που είχε προκαλέσει στις τιμές του μαύρου χρυσού η πανδημία.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως μια οικογένεια, για να βάλει 1.000 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης, πέρυσι πλήρωσε 798 ευρώ και φέτος θα κληθεί να καταβάλει 1.130-1.150 ευρώ στις μεγάλες πόλεις και πάνω από 1.200 ευρώ στις απομακρυσμένες περιοχές και στα νησιά.

Δηλαδή, ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί κατά 332-402 ευρώ επιπλέον, λόγω της εκτόξευσης της τιμής. Μονοκατοικία σε ορεινή περιοχή της Ελλάδας, που καταναλώνει δύο τόνους πετρέλαιο θέρμανσης, θα πληρώσει φέτος πάνω από 2.400 ευρώ, από 1.600 ευρώ πέρυσι.

Ωστόσο σύμφωνα με πηγές της αγοράς το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι περιορισμένο, είτε επειδή η πλειονότητα διαθέτει απόθεμα πετρελαίου από την περυσινή περίοδο και δεν βιάζεται να προχωρήσει σε ανεφοδιασμό, είτε επειδή ελπίζουν σε καλύτερες τιμές το επόμενο διάστημα. Κάτι που εξαρτάται από την εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου.

Σημειώνεται ότι στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, τον περασμένο Απρίλιο η τιμή του πετρελαίου διαμορφώθηκε κοντά στο 1 ευρώ.

Πάντως, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε ρεκόρ τριετίας και άγγιξε τα 84,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 η αντίστοιχη τιμή είχε φθάσει τα 82,02 δολάρια ανά βαρέλι.

Την ίδια ώρα, διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων φέρνουν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για το επίδομα θέρμανσηςενώ το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 300 ευρώ, από 220 ευρώ πέρυσι, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία.

Το ελάχιστο επίδομα θέρμανσης αυξάνεται από τα 80 ευρώ στα 100 ευρώ και το «ταβάνι» μπαίνει στα 750 ευρώ από τα 650 ευρώ πέρυσι.