Αρχική » Πηγές γερμανικού ΥΠΕΞ: «Τα ελληνικά νησιά δεν έπρεπε να στρατιωτικοποιηθούν, αλλά…»
Διεθνή Ελλάδα Πολιτική

Πηγές γερμανικού ΥΠΕΞ: «Τα ελληνικά νησιά δεν έπρεπε να στρατιωτικοποιηθούν, αλλά…»


Τα με επιφυλάξεις άρθρα των γερμανικών μέσων

Τα γερμανικά ΜΜΕ αλλά και οι διαρροές του γερμανικού ΥΠΕΞ ασχολούνται με το κατά πόσο τα ελληνικά νησιά είναι δικαιολογημένο να έχουν στρατιωτικές μονάδες με βάση την απειλή που δέχονται αλλά δεν δίνουν… βαρύτητα στη νομιμότητα και τις διεθνείς συνθήκες αλλά τις στρατιωτικές ρίχνοντας έτσι στο τουρκικό “μύλο” νερό για τις δικές τους θέσεις.
Ο Τούρκος πρόεδρος «μπαίνει σε προεκλογικό ρυθμό» σχολιάζει την πρόθεση του Ερντογάν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές του 2023 η Süddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας ότι η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να διαχωριστεί εντελώς από την εσωτερική:

«Ξεκίνησε με την αντίθεσή του στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. (…) Σε αυτήν προστέθηκε η απειλή μιας νέας εισβολής των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία. (…) Και τώρα η κατάφωρα επιθετική στάση του απέναντι στην Ελλάδα.

Στη διαμάχη για κάποια από τα νησιά του Αιγαίου, η οποία διαρκεί εδώ και δεκαετίες, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί την Ελλάδα ότι τα στρατιωτικοποιεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, απειλώντας με κλιμάκωση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου «Στη διαμάχη διάρκειας δεκαετιών, η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας πάνω σε πολλά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο. Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν τακτικά τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ πετούν και πάνω από μεγάλα, κατοικημένα νησιά όπως η Ρόδος, η Σάμος και η Κως.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα νησιά αυτά δεν επιτρέπεται να στρατιωτικοποιηθούν – ωστόσο η Αθήνα το έχει κάνει», σχολιάζει, «δικαιολογώντας την στρατιωτικοποίησή τους με τον ενδεχόμενο κίνδυνο μίας τουρκικής απόβασης».