Αρχική » Πιέσεις, εκβιασμοί και παρενοχλήσεις από τη Δύση στη Σερβία επειδή δεν επέβαλλε κυρώσεις στη Ρωσία!
Video Διεθνή

Πιέσεις, εκβιασμοί και παρενοχλήσεις από τη Δύση στη Σερβία επειδή δεν επέβαλλε κυρώσεις στη Ρωσία!

Τι αποκάλυψε ο Βούτσιτς – «Όλα πάνε βάσει σχεδίου στην Ουκρανία», του είπε ο Πούτιν

Αποκαλυπτικός ήταν ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μιλώντας στο RTS (σερβική δημόσια τηλεόραση), για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ομόλογο του της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο έκαναν αναφορά και στην κατάσταση στην Ουκρανία.

«Ο ίδιος ο Πούτιν ήθελε να με ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, για τα γεγονότα στην Μπούτσα αλλά και για τα σχέδιά του. Μου είπε ότι όλα εξελίσσονται όπως τα είχε σχεδιάσει» ανέφερε ο Σέρβος και τόνισε πως δεν μπορεί να αποκαλύψει «για ευνόητους λόγους» λεπτομέρειες από την συνομιλία.

Ο Βούτσιτς επεσήμανε ότι δεν υιοθετεί τις απόψεις κάποιων πολιτικών στη Δύση που παρομοιάζουν τον Πούτιν με τον Χίτλερ και τον χαρακτηρίζουν τρελό: «Οι δυο μας γνωριζόμαστε πολύ καιρό και δεν μπορώ να δεχθώ αυτή την προσέγγιση όπου τον αποκαλούν Χίτλερ ή τον αποκαλούν τρελό. Δεν είναι ούτε τρελός, ούτε παρανοϊκός, ούτε υστερικός, τίποτα από όλα αυτά. Μου μιλούσε με σταθερότητα, ηρεμία και λογική».

Ο πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι κατά την συνομιλία με τον Πούτιν επετεύχθη σε σημαντικό βαθμό σύγκλιση σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου και επισήμανε πως εκτιμάται ιδιαίτερα από την ρωσική πλευρά το γεγονός ότι η Σερβία είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν επέβαλε κυρώσεις.

Πιέσεις, εκβιασμοί και παρενοχλήσεις

Και γι’ αυτό η Σερβία δέχεται πολλές πιέσεις όπως αποκάλυψε ο Βούτσιτς: «Πάνω από την Σερβία αιωρείται μία πυρηνική βόμβα υπό την μορφή κυρώσεων κατά της Σερβίας ή διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ»!

Πρόσθεσε δε ότι οι πιέσεις φτάνουν σε τέτοιο βαθμό που να παρενοχλούνται από στρατιωτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και οι πτήσεις της σερβικής πολιτικής αεροπορίας προς την Μόσχα!

Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείτε να καταλάβετε την έκταση της αγένειας όσων απειλούν αυτήν τη χώρα και η ουσία είναι ότι θέλουν να σπάσουν το πνεύμα ελευθερίας της Σερβίας και την ικανότητα να λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα»

Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε σε ένα επεισόδιο που συνέβη την περασμένη Τετάρτη στην πτήση της Air Serbia από την Μόσχα για το Βελιγράδι όταν στρατιωτικό αεροσκάφος, κοντά στα σύνορα με την Λιθουανία, εισήλθε στην ρωσική ζώνη ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και πετούσε πολύ κοντά στο σερβικό πολιτικό αεροπλάνο:

«Ο ρωσικός έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας ειδοποίησε τους πιλότους μας ότι μαχητικό αεροσκάφος πετάει πολύ κοντά και ζήτησε να γίνει αναγνώριση. Ήταν ένα F-15 ή Eurofighter γκρι χρώματος. Προφανώς ήταν αεροσκάφος του ΝΑΤΟ που παραβίασε τον ρωσικό εναέριο χώρο και πετούσε ένα χιλιόμετρο κάτω από το δικό μας πολιτικό αεροπλάνο» ανέφερε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας χαρακτήρισε απαράδεκτη την συμπεριφορά αυτή διότι -όπως είπε- οι Ρώσοι θα μπορούσαν να ανοίξουν πυρ και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των επιβατών του σερβικού πολιτικού αεροπλάνου. Ανέφερε ότι για το επεισόδιο έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από το ΝΑΤΟ.