Αρχική » Πλήρης σύμπτωση απόψεων κυβέρνησης και ΕΛΙΑΜΕΠ για την αφωνία περί Τουρκίας του Κ.Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Διεθνή Ελλάδα Πολιτική

Πλήρης σύμπτωση απόψεων κυβέρνησης και ΕΛΙΑΜΕΠ για την αφωνία περί Τουρκίας του Κ.Μητσοτάκη στις ΗΠΑ


Ποιος αντιγράφει ποιον;

Το ΕΛΙΑΜΕΠ, η γνωστή «δεξαμενή σκέψης» με τις επίσης γνωστές φιλοτουρκικές απόψεις φαίνεται πως έχει παρεισφρήσει στο Μέγαρο Μαξίμου αφού πλέον η κυβέρνηση προχωρά σε πανομοιότυπες δηλώσεις με αυτές των στελεχών του ιδρύματος.

Έτσι δεν μας προκαλεί καθόλου απορία το γιατί ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης δεν ανέφερε την λέξη «Τουρκία» ούτε μία φορά κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, θέλοντας χθες να αιτιολογήσει γιατί ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε δημόσια το όνομα «Τουρκία», υποστήριξε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και με την ιστορική ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, κατέδειξε ότι ηγείται μιας χώρας η οποία δεν ετεροπροσδιορίζεται. Στη δική μας αντίληψη η επίσκεψη στις ΗΠΑ δεν έπρεπε και δεν θα μπορούσε να έχει τα χαρακτηριστικά του “μαθητή” που τρέχει να παραπονεθεί στον “δάσκαλο” επειδή τον αδικεί ο διπλανός του. Μια τέτοια θέση έχει στην κορυφή της την παραδοχή του αδύναμου εταίρου και θα είχε υποτελή θεμέλια στη βάση της».

Η απάντηση του κ. Οικονόμου για την ατολμία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι εκπορεύεται από συγκεκριμένα κέντρα, γιατί την ίδια ακριβώς άποψη με τον κ. Οικονόμου εξέφρασε και ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Γ. Παγουλάτος. Υποστήριξε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ότι λανθασμένα επικρίθηκε ο πρωθυπουργός, γιατί «η Ελλάδα, μια χώρα με τέτοια ιστορία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να ετεροπροσδιορίζεται σε σχέση με μια άλλη χώρα, όπως η Τουρκία».


Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο Θάνος Βερέμης του ΕΛΙΑΜΕΠ. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε το όνομα της Τουρκίας, αντέτεινε ότι δεν έπρεπε να ειπωθεί, ήταν πολύ «έξυπνο επικοινωνιακά», γιατί έβγαλε τον συγκρουσιακό παράγοντα από την εικόνα. «Νομίζω ότι αυτή ήταν η μεγάλη του επιτυχία, ήταν εξαιρετικός, αναφέρθηκε στην Κύπρο, στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, έδειξε χάρτες για τη “Γαλάζια Πατρίδα”, χωρίς να καταγγείλει την Τουρκία και τους “κακούς” Τούρκους».

pronews.gr