Αρχική » Προπομπός του ΕΦΚΑ η ιδιωτικοποίηση ΕΟΠΥΥ
Ελλάδα Οικονομία Πολιτική

Προπομπός του ΕΦΚΑ η ιδιωτικοποίηση ΕΟΠΥΥ

Επικοινωνιακοί και όχι ουσιαστικοί φαίνεται ότι είναι οι λόγοι που αναβλήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο η συζήτηση για το νομοσχέδιο περί ΕΦΚΑ, μετά και την ουσιαστική αποτυχία του εγχειρήματος με τις εξετάσεις των ιδιωτών που θα αναλάβουν την… εκκαθάριση στις απονομές των συντάξεων.


Επιπλέον, η εισήγηση Πλεύρη, χθες, για τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε «μηχανισμό αγοράς υπηρεσιών από ιδιώτες παρόχους, με γνώμονα το κέρδος και όχι την καθολική και ισότιμη κάλυψη των αναγκών των πολιτών» (όπως είχε ήδη προβλέψει σε άρθρο του στην «Αυγή» ο πρώην υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός), σε συνθήκες ισχυρών πιέσεων του δημόσιου συστήματος Υγείας από την έκταση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, διαμόρφωσε ένα μάλλον αρνητικό κλίμα επικοινωνιακά, ώστε να χωρέσει και η προγραμματισμένη εισήγηση Χατζηδάκη με αντικείμενο τις αλλαγές στο μάνατζμεντ του ΕΦΚΑ (εκχώρηση υπηρεσιών του με τη μορφή outsourcing σε πέντε, κατά πληροφορίες, μεγάλες εταιρείες). Συζήτηση που αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και αποδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Εργασίας στην έλλειψη χρόνου για να συζητηθεί ένα τόσο σοβαρό θέμα.


Χθες δεν ήταν εύκολη μέρα για τον υπουργό Εργασίας, μετά και τα πενιχρά αποτελέσματα που είχε το σχέδιό του σε ό,τι αφορά τον αριθμό δικηγόρων και φοροτεχνικών που θα αποτελούσαν κάτι σαν μάννα εξ ουρανού για το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις. Φυσικά, η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε νέες ημερομηνίες για εξετάσεις πιστοποίησης στις 15 Δεκεμβρίου και επέμεινε ότι «οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι ήρθαν για να μείνουν». Πρόσθεσε ότι «προχώρησε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όσοι πιστοποιηθούν θα μπορούν πραγματικά να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις και τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται για την έκδοση συντάξεων…».


Στον αντίποδα της υπερεκτιμημένης σημασίας για τον ρόλο των ιδιωτών, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ακόμη κι «αν μείνουν οι ιδιώτες», η προσφορά τους θα είναι και μικρή και ακριβότερη…
«Το ΕΝΔΙΣΥ, μετά την ανάλυση δεδομένων που έχει στη διάθεσή του για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα δώσετε στους δικηγόρους και τους λογιστές μόλις… το 17% των περιπτώσεων με καθαρό ασφαλιστικό χρόνο σε έναν μόνο φορέα. Και θα σας κοστίσει αυτό κάτι παραπάνω από 8 εκατ. ευρώ. Για περίπου 27.000 αιτήσεις, που έτσι κι αλλιώς οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ τις διεκπεραιώνουν σε 3-4 μήνες, χρόνος υποφερτός σε σχέση με τα 2-3 χρόνια που απαιτούνται για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Αρα, οι δικηγόροι και οι λογιστές δεν θα προσφέρουν τίποτα στην αντιμετώπιση του προβλήματος».


Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι για τα πενιχρά αποτελέσματα των εξετάσεων, τις οποίες κατόρθωσε να περάσει επιτυχώς μόνο 1 στους 3 νομικούς ή λογιστές -ενώ παρουσιάστηκε μόλις το 15% εξ όσων είχαν δηλώσει αρχικώς συμμετοχή-, ουδέν σχόλιο διατυπώθηκε από τον ΔΣΑ και το Οικονομικό Επιμελητήριο. Ισως και να θεωρούν ότι τα μέλη τους όντως δεν αντέχουν σε «εξετάσεις αυξημένης δυσκολίας… με εκπαιδευτικό υλικό στοχευμένο και πλήρως εναρμονισμένο με τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζαν οι εκπαιδευόμενοι κατά τη διαδικασία απονομής συντάξεων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ…
Η Εφημερίδα των Συντακτών