Αρχική » Πρωθυπουργός άνευ χαρτοφυλακίου
Ελλάδα Πολιτική

Πρωθυπουργός άνευ χαρτοφυλακίου

ο κύριος Μάξιμος

Εδώ και δύο χρόνια ο πρωθυπουργός αδυνατεί να κάνει ουσιαστικές αλλαγές στην κυβέρνηση τουfacebook sharing button 

Αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες και σχετίζονται άμεσα με τον φημολογούμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, πραγματικά δεν έχουν προηγούμενο στην μεταπολίτευση. Αντίθετα, παραπέμπουν σε καταστάσεις που πληγώνουν βάναυσα τους θεσμούς και την Δημοκρατία.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι παραμονές ανασχηματισμού, αντί να παίρνει τηλέφωνα ο πρωθυπουργός τους υπουργούς και να τους ενημερώνει, συμβαίνει το αντίθετο. Το τηλέφωνο του πρωθυπουργού έχει σπάσει, από παράγοντες, ολιγάρχες και εν ενεργεία υπουργούς.

Τουλάχιστον δύο πρωτοκλασάτοι υπουργοί έχουν επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό, ο ένας για να του δώσει τελεσίγραφο και ο άλλος για να βεβαιωθεί ότι θα παραμείνει στη θέση του. Αν είναι δυνατόν!

Όσον αφορά τα λεγόμενα «ισχυρά συμφέροντα», αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Πάντα οι ισχυροί οικονομικοί αλλά εξωθεσμικοί παράγοντες, είχαν τους «δικούς τους ανθρώπους» σε κάθε κυβέρνηση. Για πρώτη φορά όμως στην μεταπολίτευση, Έλληνας πρωθυπουργός αδυνατεί να κάνει ουσιαστικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που έχει επιλέξει εδώ και μία διετία, επειδή αντιδρούν ολιγάρχες που έχουν τοποθετήσει εκλεκτούς τους σε υπουργικούς θώκους!
Το αποτέλεσμα είναι ο πρωθυπουργός να έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, καθώς όλοι πλέον έχουν καταλάβει ότι εξαρτάται πλήρως από τα συμφέροντα που τον στήριξαν και τον στηρίζουν. Σε βαθμό που να μην είναι σε θέση να ασκήσει τα βασικά του καθήκοντα, όπως η το να επιλέξει την δομή της κυβέρνησης του. Φτάνοντας στο σημείο να επιλέξει μία δομή με δύο υπουργού επικρατείας, φαινόμενο που δεν υπήρχε ούτε στη Σοβιετική Ένωση. Προκειμένου να αναβαθμίσει τον Άκη Σκέρτσο, χωρίς όμως να μπορει να αντικαταστήσει τον Γεραπετρίτη.

Εν κατακλείδι, ο μόνος που κατάφερε εδώ και δύο χρόνια να επιβάλει ουσιαστική αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα, είναι ο νυν προφυλακισμένος Φουρθιώτης, με την αντικατάσταση του Γιάννη Βρούτση…