Αρχική » Πρόδρομος Εμφιετζόγλου: Εθνικά επικίνδυνες οι θέσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ… Υπονομεύουν το ηθικό του λαού
Διεθνή Ελλάδα

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου: Εθνικά επικίνδυνες οι θέσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ… Υπονομεύουν το ηθικό του λαού

Στην καταγγελία ότι το ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής) «συγκλίνει με τις τουρκικές αξιώσεις», προχωρά με άρθρο του ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, πρόεδρος και Ιδρυτής του Ομίλου Εταιρειών Μηχανικής και ιδρυτής του Σωματείου «Ταμείον Ελληνικού Στόλου ΑΒΕΡΩΦ ΙΙ», για την ενίσχυση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Λυπάμαι που διαπιστώνω για πολλοστή φορά ότι οι θέσεις του κ. Τσούκαλη και ευρύτερα του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι εθνικά επικίνδυνες, διότι υπονομεύουν ύπουλα το ηθικό του ελληνικού λαού, δημιουργώντας αμφιβολίες. Κατά την άποψή μου, πρόκειται για μορφή ψυχολογικού πολέμου κατά της Ελλάδας, με σκοπό να γίνουν πιο εύκολα δεκτές οδυνηρές εθνικές υποχωρήσεις. Φτάνουν πια, όμως», αναφέρει.

Η διαπίστωση του κ. Εμφιετζόγλου έχει να κάνει, όπως λέει, με μια «γενική αντίληψη συμβιβαστικής πολιτικής με την Τουρκία, παρά τα τόσα παθήματα που δεν είχαν γίνει μαθήματα». Τους τόνισε, όπως επισημαίνει, πως «διαφωνώ, ότι η υποχώρηση στις τουρκικές διεκδικήσεις σε ουδέν ωφελεί, παρά σε έγερση νέων απαιτήσεων και πιθανώς νέων ελληνικών υποχωρήσεων. Επί έτη παρακολουθούσα το έργο και τις ημέρες του ΕΛΙΑΜΕΠ, διαφωνώντας με τις απόψεις του, αλλά και μένοντας έκπληκτος με την αποδοχή που χαίρεται από μεγάλο τμήμα του πολιτικού συστήματος, του επιχειρηματικού κόσμου και των δημοσιογράφων.

Το 10% των εσόδων του προέρχεται από ξένες πρεσβείες
Επί κυβερνήσεων Σημίτη, μάλιστα, οι απόψεις ΕΛΙΑΜΕΠ – Σημίτη ήταν παρόμοιες, αν όχι και ταυτόσημες. Στο αρχικό του στάδιο, το ΕΛΙΑΜΕΠ χρηματοδοτείτο κυρίως από το ελληνικό δημόσιο. Πλέον, όμως, χρηματοδοτείται, ως επί το πλείστον, από ευρωπαϊκά προγράμματα, χωρίς να διευκρινίζεται εάν πρόκειται για ελληνικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. ή αν πρόκειται για απευθείας χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι περίπου το 10% των εσόδων του προέρχεται από ξένες πρεσβείες (μεταξύ των οποίων της Γερμανίας, της Βρετανίας και τις Ισπανίας)», σημειώνει.