Αρχική » Πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας: Με κράτησαν 7 ώρες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης
Διεθνή Ελλάδα

Πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας: Με κράτησαν 7 ώρες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης περιέγραψε τι συνέβη με την εντολή απέλασής του από την Τουρκία.

«Με κράτησαν επτά ώρες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, με πήγαιναν από γραφείο σε γραφείο και χωρίς να υπάρχει μεταφραστής με πίεσαν να υπογράψω χαρτί που δεν καταλάβαινα περί τίνος επρόκειτο», είπε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο οποίος εμποδίστηκε από τις τουρκικές αρχές να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντος.

«Είχαμε ενημέρώσει για την επίσκεψη από την περασμένη Πέμπτη και τηλεφωνικά μας είπαν ότι όλα βαίνουν καλώς. Στον έλεγχο της βίζας οι άλλοι πέρασαν κι εμένα με σταμάτησαν να δώσω εξηγήσεις», είπε ο κ. Βαρυθυμιάδης σημειώνοντας ότι κατέληξε να του παίρνουν και δακτυλικά αποτυπώματα.

Είναι πολιτικό το θέμα και συνδέεται με το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων, είπε ο κ. Βαρυθυμιάδης και υπενθύμισε ότι «προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης υπάρχει ένα σημαντικό εργαλείο: Τα πρακτικά του συνεδρίου του 2019 στην Ακρόπολη, στο οποίο και παρέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Επίσης ο Γ. Βαρυθυμιάδης εκτίμησε ότι «μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία είναι διαφορετικές οι ισορροπίες».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ επέστρεψε στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής, ενώ επρόκειτο να εκπροσωπήσει τον οργανωμένο ποντιακό χώρο στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που θα γίνει τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά. Η Κωνσταντινούπολη ήταν ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού προς την Τραπεζούντα.

Στην υπόθεση αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης με ανάρτησή του στο twitter.

«Η απόφαση απέλασης του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γιώργου Βαρυθυμιάδη τονώνει την απόφασή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των αδελφών μας Ποντίων» τονίζεται στην ανάρτηση του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας- Θράκης.