Αρχική » Πυρκαγιά στο Μάτι: Δούρου, Ψινάκης, Κολοκούρης και 24 ακόμη άτομα παραπέμπονται σε δίκη για την πολύνεκρη τραγωδία
Ελλάδα Πολιτική

Πυρκαγιά στο Μάτι: Δούρου, Ψινάκης, Κολοκούρης και 24 ακόμη άτομα παραπέμπονται σε δίκη για την πολύνεκρη τραγωδίαΟ εισαγγελέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι παραλείψεις των κατηγορουμένων, που είχαν ως αποτέλεσμα την εκατόμβη νεκρών, προέκυψαν από αμέλεια και όχι από ενδεχόμενο δόλο
Σε δίκη για τους χειρισμούς της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και το Νέο Βουτζά, προτείνει να παραπεμφθούν η Ρένα Δούρου, ο Ηλίας Ψινάκης, ο Ιωάννης Καπάκης, ο Στέφανος Κολοκούρης και ακόμη 23 από τους 28, συνολικά, κατηγορούμενους στην υπόθεση, ο εισαγγελέας, Γιώργος Πολυκράτης.

Ειδικότερα, τρία χρόνια μετά την πολύνεκρη τραγωδία κι ενώ η υπόθεση βρίσκεται στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, ο κ. Πολυκράτης, προτείνει οι 27 κατηγορούμενοι να παραπεμφθούν σε δίκη για πλημμεληματικές κατηγορίες και όχι για κακουργηματικές, όπως έχει ζητήσει επανειλημμένα ο ανακριτής που χειρίστηκε τη δικογραφία της υπόθεσης.

Στην 680 σελίδων πρόταση του, ο εισαγγελέας αναλύει τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και προτείνει την παραπομπή σε δίκη των κατηγορουμένων για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας κατά συρροή, από υπόχρεο, δια παραλείψεως και των σωματικών βλαβών εξ αμελείας, κατά συρροή, από υπόχρεο, δια παραλείψεως και του εμπρησμού εξ αμελείας, το οποίο αποδίδεται στον 70χρονο ο οποίος ευθύνεται για την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης.

Στη μακρά λίστα των κατηγορουμένων των οποίων ζητείται η παραπομπή τους σε δίκη περιλαμβάνονται τα ονόματα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του σημερινού αρχηγού της πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Επιπλέον, ο εισαγγελέας ζητά την απαλλαγή μόνο ενός κατηγορούμενου, του συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου.

Ο εισαγγελέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι παραλείψεις των κατηγορουμένων που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό χαμό 102 συνανθρώπων μας και τον σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον 32 ακόμα, προέκυψαν από αμέλεια και όχι από ενδεχόμενο δόλο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισαγγελική πρόταση «συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές, οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα».

Σειρά από τραγικά λάθη και παραλείψεις
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση κατά τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και το Νέο Βουτζά έγιναν μία σειρά από τραγικά λάθη και παραλείψεις. Μεταξύ άλλων, δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις, λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί φωτιά στην Κινέττα, ενώ δεν υπήρξε και ορθή επιχειρησιακή διαχείριση των εναέριων μέσων.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει στην πρόταση του ότι:

δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εκκένωση
η κινητοποίηση για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής
δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί φωτιά στην Κινέττα
δεν υπήρξε και ορθή επιχειρησιακή διαχείριση των εναέριων μέσων
υπήρξε άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου
καθυστέρησε η διάγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης
δόθηκε εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα στην αντιμετώπιση πυλώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή απόσταση
υπήρξε ανετοιμότητα
δε χρησιμοποιήθηκαν άμεσα τα διαθέσιμα μέσα
υπήρξαν βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα
Σύμφωνα με τον κ. Πολυκράτη οι καταστροφικές συνέπειες της φονικότερης πυρκαγιάς των τελευταίων ετών «ανάγονται στη σύγχυση, στην έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού και στην αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)».

Η υπόθεση θεωρείται από τις εισαγγελικές αρχές ιδιαίτερα σημαντική, προκειμένου να δικαιωθούν οι άνθρωποι που κάηκαν, οι συγγενείς τους, όσοι τραυματίστηκαν και όσοι ήταν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη και να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών παραμένει εκκρεμής μία δικογραφία, η οποία αφορά την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την πύρινη λαίλαπα και την απόπειρα εκβίασης του πραγματογνώμονα.

Την τελική απόφαση για το ποιοι κατηγορούμενοι και για ποιες κατηγορίες θα καθίσουν στο εδώλιο, θα λάβει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας με βούλευμα του, το οποίο θα εκδοθεί το προσεχές διάστημα.

Φωτογραφία ant1news

Ετικέτες