Αρχική » «Πυροσβεστικά» αεροσκάφη Air Tractors: Δεν σβήνουν «ούτε ψησταριά» – Ποιος βρίσκεται πίσω από την προμήθειά τους;
Ελλάδα Πολιτική

«Πυροσβεστικά» αεροσκάφη Air Tractors: Δεν σβήνουν «ούτε ψησταριά» – Ποιος βρίσκεται πίσω από την προμήθειά τους;


Αργά και με μικρή ικανότητα μεταφοράς νερού

Ερωτήματα από τη νέα ξαφνική ανακοίνωση ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί 15 αεροσκάφη αεροπυρόσβεσης Air Tractor AT-802 τα οποία μάλιστα η κυβέρνηση φρόντισε να τα διαφημίσει ως το νέο «εργαλείο» στην κατάσβεση των πυρκαγιών.


Αφορμή η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» στην Θράκη μετά την περιοδεία του στη Ροδόπη και τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου IGB.

Όπως αναφέρεται πρόκειται για τα 15 πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors (11 αμφίβια με πλωτήρες και 4 με τροχούς) με τα οποία η κυβέρνηση κατά το σχεδιασμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου αποφάσισε να ενισχύσει το στόλο των εναέριων μέσων.

Το θέμα είναι με ποιες διαδικασίες η κυβέρνηση αποφάσισε την προμήθεια των αεροσκαφών και ποιος κρύβεται από πίσω από αυτή.

Το πρόβλημα είναι ότι τα αεροσκάφη δεν είναι κατάλληλα για πυροσβεστικά καθώς σχεδιάστηκαν μάλλον για… ψεκασμούς ενώ μεταφέρουν μόνο μέρος του νερού που μπορούν να φέρουν τα CL-415 (δηλαδή το μισό) και κλάσμα του αντίστοιχου φορτίου που μπορούν να φέρουν αεροσκάφη όπως το BE-200 ή το IL-76.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο…

«Πυροσβεστικά» αεροσκάφη Air Tractors: Δεν σβήνουν «ούτε ψησταριά» – Ποιος βρίσκεται πίσω από την προμήθειά τους; – Pronews.gr