Αρχική » Σεισμός στην Κρήτη: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα φονικά Ρίχτερ – Drones και σκυλιά διασώστες στο Ηράκλειο (video)
Video Ελλάδα

Σεισμός στην Κρήτη: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα φονικά Ρίχτερ – Drones και σκυλιά διασώστες στο Ηράκλειο (video)

Ένας νεκρός και 9 τραυματίες ο μέχρι στιγμής απολογισμός – Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος» – 19 μετασεισμοί μέχρι τις 12:00!

Σε επιφυλακή θα παραμείνουν οι σεισμολόγοι τα επόμενα 24ωρα παρακολουθώντας το φαινόμενο, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Κρήτη και έχει μέχρι στιγμής τραγικό απολογισμό έναν νεκρό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλη Σκορδύλη ο οποίος μίλησε στο Πρακτορείο 104,9 Fm, το πιθανότερο είναι πως αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, αν και ποτέ δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος: «Κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος, όμως το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Θα πρέπει να περιμένουμε ένα με δύο 24ωρα».

Για να προσθέσει αναφορικά με τη σεισμικότητα της Κρήτης: «Η Κρήτη δίνει ισχυρούς σεισμούς, όμως το θέμα είναι το σημείο, όπου εκδηλώνεται ένας σεισμός. Είναι κάποιες περιοχές που φιλοξενούν μεγάλα ρήγματα που μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς και κάποιες άλλες μικρότερα ρήγματα, που θα δώσουν σεισμούς μέτριας έντασης».

σεισμός Ηράκλειο

Παντελώς άγνωστο το ρήγμα!

Παντελώς άγνωστο είναι το ρήγμα που προκάλεσε τον σημερινό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος.

«Το συγκεκριμένο ρήγμα στη λεκάνη του Ηρακλείου, που σίγουρα έδωσε σεισμούς πριν από εκατοντάδες χρόνια, δεν ήταν γνωστό ούτε χαρτογραφημένο και δεν είχε μελετηθεί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ρήγματα στην Ελλάδα που δεν ξέρουμε κάτι ιδιαίτερο και δίνουν σεισμούς που μας εκπλήσσουν αφού είναι ελάχιστα μελετημένα», είπε ο κ. Παπαζάχος και εκτίμησε ότι «ήταν μάλλον ο κύριος σεισμός».

Ετικέτες