Αρχική » Σε κατάσταση πολιορκίας η Οττάβα! Φήμες για παραίτηση Τριντό
Διεθνή

Σε κατάσταση πολιορκίας η Οττάβα! Φήμες για παραίτηση Τριντό

Παρά την συσκότιση και την καταστολή, ο Καναδάς έχει εξεγερθεί!

Ενώ οι κόρνες φορτηγών από όλο τον Καναδά ηχούν δαιμονισμένα, το κέντρο της Οττάβα παρέμεινε κλειστό όλο το Σαββατοκύριακο. Χθες, ημέρα Κυριακή, η διαμαρτυρία ενάντια στην πολιτική υγείας της κυβέρνησης ήταν τέτοιου μεγέθους που ο δήμαρχος της πόλης Τζιμ Γουάτσον ανακοίνωσε ότι κήρυξε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ενόψει μιας διαμαρτυρίας που έχει βγει «εκτός ελέγχου». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι διαδηλωτές είναι αυτοί που επιβάλλουν τον δικό τους νόμο. Χάνουμε τη μάχη», όλα αυτά μια εβδομάδα μετά την έναρξη των διαδηλώσεων.

«Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης αντικατοπτρίζει τον σοβαρό κίνδυνο καθώς και την απειλή για την ασφάλεια των κατοίκων από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις και υπογραμμίζει την ανάγκη για υποστήριξη από άλλες δικαιοδοσίες και επίπεδα διακυβέρνησης», αναφέρεται σε δήλωση του Δημοτικού συμβουλίου. Εικόνες από δρόμους αποκλεισμένους από οδοφράγματα και φορτηγά κυκλοφόρησαν στα social media αυτή την Κυριακή.

7BB48FA7 E4E0 4389 8223 CEE92FF30799
Με σκληρή καταστολή προσπαθεί να απαντήσει η κυβέρνηση στους διαδηλωτές στον Καναδά

Το «κομβόι της ελευθερίας» εκτείνεται σε αρκετές πόλεις

Το κίνημα, που ονομάστηκε «κομβόι ελευθερίας», είχε αρχικά σκοπό να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση να εξαναγκαστούν, από τα μέσα Ιανουαρίου, οι φορτηγατζήδες να εμβολιαστούν για να περάσουν τα σύνορα μεταξύ Καναδά και Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά γρήγορα μετατράπηκε σε κίνημα κατά της επιβολής του δελτίου εμβολιασμού και των μέτρων υγείας στο σύνολό τους και επίσης, για κάποιους, κατά της κυβέρνησης του Τζάστιν Τριντό.

IMPORTANT: Anyone attempting to bring material supports (gas, etc.) to the demonstrators could be subject to arrest. Enforcement is underway. #ottawa #ottnews pic.twitter.com/tp4e5d2xe1

— Ottawa Police (@OttawaPolice) February 6, 2022

Αυτό το Σαββατοκύριακο, οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις όπως το Τορόντο, το Κεμπέκ ή το Γουίνιπεγκ. Μετά από αναταραχές, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας από το Σάββατο προς την Κυριακή, εκατό έρευνες για εγκλήματα που σχετίζονται με την διαδήλωση ξεκίνησαν τις τελευταίες ημέρες και οι κάτοικοι της Οτάβα, εξοργισμένοι από το χάος, υπέβαλλαν ομαδική αγωγή κατά των διοργανωτών.

Μια «κατάσταση πολιορκίας»

Η αστυνομία της Οτάβα, η οποία «εκλιπαρεί» να ενισχυθεί από ομοσπονδιακούς αστυνομικούς, ανακοίνωσε την Κυριακή την πρόθεσή της να αποτρέψει τον εφοδιασμό των διαδηλωτών, ιδίως με καύσιμα. “Όποιος προσπαθεί να παράσχει υλική υποστήριξη (καύσιμα κ.λπ…) στους διαδηλωτές κινδυνεύει να συλληφθεί. Αυτό το μέτρο είναι πλέον σε ισχύ”, ανέφεραν οι τοπικές αρχές σε tweet.

Την προηγούμενη μέρα, ο Peter Sloly, ο αρχηγός της αστυνομίας της Οτάβα, είχε παραπονεθεί ότι δεν είχε επαρκείς πόρους για να βάλει τέλος σε αυτό που περιέγραψε ως “κατάσταση πολιορκίας” και ζήτησε “πρόσθετους πόρους” σε μια έκτακτη συνάντηση.

Μέσα σε όλα αυτά, πριν από λίγο η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά μετέδωσε πως υπάρχουν φήμες που θέλουν τον Τριντό να υποβάλει την παραίτησή του εντός των ημερών…

Σε κατάσταση πολιορκίας η Οττάβα! Φήμες για παραίτηση Τριντό (newsbreak.gr)