Αρχική » Σε κατάσταση σοκ λόγω φ.α. η Γερμανία: «Μας επιτίθεται ο Πούτιν» λέει ο Γερμανός υπ.Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος
Διεθνή

Σε κατάσταση σοκ λόγω φ.α. η Γερμανία: «Μας επιτίθεται ο Πούτιν» λέει ο Γερμανός υπ.Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος


Προειδοποίησε για «σοκ» στην αγορά φυσικού αερίου και για νέες αυξήσεις στις τιμές

Σε κατάσταση σοκ λόγω φυσικού αερίου βρίσκεται η Γερμανία, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ να ανακοινώνει πως ενεργοποιείται το β’ στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, λόγω των μειωμένων προμηθειών από τη Ρωσία και της σημαντικής αύξησης των τιμών.

Όπως δήλωσε: «Πρόκειται για οικονομική επίθεση του Πούτιν. Το αέριο και η ενέργεια χρησιμοποιούνται ως όπλα εναντίον της Γερμανίας. Το φυσικό αέριο «είναι από αυτή τη στιγμή σπάνιο αγαθό για τη Γερμανία (…) Δεν είναι παιγνίδι».

Ο κ. Χάμπεκ προειδοποίησε για «σοκ» στην αγορά φυσικού αερίου και για νέες αυξήσεις στις τιμές, τονίζοντας ότι «ακόμη και αν συνεχίζεται η προμήθεια και η αποθήκευση του φυσικού αερίου, η κατάσταση είναι σοβαρή και έρχεται χειμώνας».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι προς το παρόν δεν θα ενεργοποιηθεί αυτομάτως η πρόβλεψη ότι οι εταιρίες κοινής ωφέλειας μπορούν να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους πελάτες με ήδη υπάρχον συμβόλαιο. «Η χώρα οδεύει προς μια δύσκολη κατάσταση. Θα είναι ένας δύσκολος δρόμος.

H κίνηση αυτή σημαίνει ότι η γερμανική βιομηχανία εισέρχεται σε περίοδο μεγάλη αύξησης των τιμών των προϊόντων της και συνεπώς των εξαγωγών της με ότι αυτό συνεπάγεται για τον εξαγωγικό κλάδο που είναι η ατμομηχανή της γερμανικής οικονομίας.

pronews.gr