Αρχική » Σκηνές χάους και στις Βρυξέλλες από τα βίαια επεισόδια για τα περιοριστικά μέτρα κατά των ανεμβολίαστων
Video Διεθνή

Σκηνές χάους και στις Βρυξέλλες από τα βίαια επεισόδια για τα περιοριστικά μέτρα κατά των ανεμβολίαστων

Με την έγκριση του δήμου η διαδήλωση περίπου 35.000 ατόμων

Σε αναβρασμό σήμερα το κέντρο των Βρυξελλών, καθώς, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης κατά των υγειονομικών μέτρων, στην οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν περίπου 35.000 διαδηλωτές, προκλήθηκαν εκτεταμένα επεισόδια.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τα μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία, αλλά και την εφαρμογή του υγειονομικού πιστοποιητικού «Covid Safe Ticket», αλλά και την απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους σε μέρη όπως εστιατόρια και μπαρ, με τη διαδήλωση, η οποία ονομάστηκε «Μαζί για την ελευθερία», να ξεκινά γύρω στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) στον σταθμό Bruxelles-Nord.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα βελγικά ΜΜΕ, οι διαδηλωτές έστησαν  δεκάδες οδοφράγματα στους δρόμους και εκτόξευσαν πυροτεχνήματα κατά της αστυνομίας, η οποία απάντησε με κανόνια νερού και «βροχή» από δακρυγόνα. Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν, μεταξύ άλλων, πολλά αστυνομικά οχήματα να βανδαλίζονται.

Η σημερινή διαδήλωση, μάλιστα, υπόκειντο στην έγκριση του δήμου των Βρυξελλών και καθορίστηκε μια διαδρομή στη «rue de la Loi», στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες. Στον τερματισμό είχε στηθεί εξέδρα για να γίνουν ομιλίες. «Καταγγέλλουμε τα μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία, τα οποία δεν ήταν μια διαρθρωτική λύση για την υγειονομική περίθαλψη», τονίζουν οι διοργανωτές στη δήλωσή τους. Το σύνθημα αυτής της κινητοποίησης είναι «Φτάνει!».