Αρχική » Σοκ από ΟΗΕ: Υποβάθμισε σε ”κοινότητα” την Κυπριακή Δημοκρατία
Διεθνή

Σοκ από ΟΗΕ: Υποβάθμισε σε ”κοινότητα” την Κυπριακή Δημοκρατία

Η απεσταλμενη του ΟΗΕ αναφερόμενη στη συναντηση με τον Αναστασιαδη τον αποκαλεί ως ηγέτη της ελληνοκυπριακης κοινοτητας και οχι της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αίσθηση και οργή προκάλεσε, η δήλωση της Ειδική Αντιπροσώπου του ΓΓ των..ΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη στην Κύπρο την Δευτέρα στις 5 Ιουλίου, χαρακτήρισε και υποβάθμισε την Κυπριακή Δημοκρατία, σε ελληνοκυπριακή κοινότητα. 

Την ώρα που στην Ελλάδα “βομβαρδιζόμαστε” από ειδήσεις που κάνουν λόγο για “ομοβροντίες κατά Τουρκίας και Ερντογάν” και άλλα σχετικά, ο ΟΗΕ “εξαφανίζει” την Κυπριακή Δημοκρατία και μιλά για ελληνοκυπριακή κοινότητα! Το μήνυμα αξιωματούχου της στο twitter συνοδεύεται από φωτογραφία με τον ιδιώτη Τατάρ, τον οποίο χαρακτηρίζει ηγέτη της τουρκιοκυπριακής κοινότητας και προσθέτει ότι η κυρία Ελίζαμπεθ Σπέχαρ “συναντήθηκε επίσης με τον ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας”! 

Στην συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, επανέλαβαν τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς που στόχο έχουν την εξεύρεση βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και των  σχετικών όρων εντολής του ΓΓ των ΗΕ. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε τις προτάσεις του για ουσιαστικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που γνωστοποιήθηκαν στον ΓΓ των ΗΕ σε επιστολή που του απέστειλε και οι οποίες κατατέθηκαν και κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη, στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου.

Υπογράμμισε ακόμα τη συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, επισημαίνοντας την παράνομη επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, στις 20 Ιουλίου και την ανάγκη όπως αποφευχθούν οι όποιες νέες ενέργειες κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι η έκθεση του ΓΓ των ΗΕ οφείλει να αποτυπώνει ξεκάθαρα τα πραγματικά γεγονότα στη σωστή τους διάσταση και να αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά που μπορεί να ερμηνευτεί ως αντιβαίνουσα των ψηφισμάτων και αποφάσεων του διεθνούς οργανισμού, των όρων εντολής του ΓΓ, αλλά και των παραμέτρων του διεθνούς δικαίου.   

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα του να συμμετάσχει σε συνομιλίες για τη διαπραγμάτευση επί της ουσίας του Κυπριακού, πάντοτε στη συμφωνημένη βάση λύσης, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, εφόσον και η άλλη πλευρά εμπλακεί με καλή θέληση, μακριά από προκλήσεις και απειλές.

Σπέχαρ: Η συνάντηση ήταν καλή και χρήσιμη, τα ΗΕ είναι έτοιμα να παράσχουν βοήθεια αν χρειαστεί 

 

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η κα Σπέχαρ δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι η συνάντηση ήταν καλή και χρήσιμη και πραγματοποιήθηκε ενόψει της ενημέρωσης που θα κάνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 21 Ιουλίου για την Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους των ΗΕ για το Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι θα προβεί σε ενημέρωση προς τα κράτη που συμβάλλουν με αποσπάσματα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνοντας, επίσης, ότι θα έχει επαφές και με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Προς τον σκοπό αυτό, είπε, ήδη έχει επισκεφθεί τη Μόσχα. Αναφερόμενη στις καταστροφικές πυρκαγιές το περασμένο διήμερο, η κα Σπέχαρ εξέφρασε ειλικρινή συλλυπητήρια σε όλους τους Κύπριους και κυρίως τους επηρεαζόμενους, σημειώνοντας ότι τα ΗΕ είναι έτοιμα να παρέχουν βοήθεια αν χρειαστεί.

Τέλος, ερωτηθείσα αν ένας από τους λόγους που το Κυπριακό παραμένει άλυτο είναι και η πολιτική των ΗΕ για ίσες αποστάσεις μεταξύ της κατοχικής δύναμης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κα Σπέχαρ είπε ότι «εναπόκειται στα μέρη να επιλύσουν το Κυπριακό και πως τα ΗΕ είναι εδώ για να βοηθήσουν».

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/kypros/7022252_sok-apo-oie-ypobathmise-se-koinotita-tin-kypriaki-dimokratia