Αρχική » «Στάχτη» 650.000 στρέμματα – Στοιχεία-σοκ για το «ολοκαύτωμα» σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία!
Διεθνή Ελλάδα Πολιτική

«Στάχτη» 650.000 στρέμματα – Στοιχεία-σοκ για το «ολοκαύτωμα» σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία!

Οι πυρκαγιές στην Εύβοια εξακολουθούν να μαίνονταιfacebook sharing button 

Σε περισσότερα από 650.000 υπολογίζονται τα στρέμματα που έγιναν στάχτη τις τελευταίες ημέρες σε ΕύβοιαΑττική και Λακωνία, μετά το καταστροφικό πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

Τα στοιχεία που παραθέτει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr σοκάρουν.
Την Κυριακή ο ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε εικόνες υψηλής ανάλυσης από τις καμένες περιοχές σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία, βοηθούμενος από τις ανέφελες συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr συνέλεξε και επεξεργάστηκε τις εικόνες αυτές, ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος των καμένων εκτάσεων.

20210808 wildfires

Οπως προκύπτει, ως το μεσημέρι της Κυριακής είχαν καεί 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων στα 650.000 στρέμματα. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές στην Εύβοια εξακολουθούν να μαίνονται, η εκτίμηση αυτή είναι πιθανό να γίνει ακόμα πιο οδυνηρή. Για εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα έκανε λόγο και ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χάρης Κοντοές.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η έκταση των καμένων είναι πολύ μεγάλη και οι καταστροφές δεκαπλάσιες από αυτές που υπολογίζαμε για όλο το καλοκαίρι» δήλωσε.
Ο κ. Κοντοές συμπλήρωσε ότι προέχει να αποκατασταθούν οι ζημιές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και περιβάλλον, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα με ταχύτητα, με συντονισμένες ενέργειες και με την Πολιτεία δίπλα στην επιστημονική κοινότητα.

«Είμαστε σε φάση κλιματικής αλλαγής και πρέπει να προστατεύσουμε την περιοχή μας. Κάθε αυθαιρεσία επιτείνει μια πυρκαγιά» συμπλήρωσε. Από την πλευρά του ο πυρομετεωρολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Θοδωρής Γιάνναρος έκανε λόγο για κλιματική κρίση, επισημαίνοντας πως οι εικόνες από τις πυρκαγιές θύμιζαν τις εικόνες από τα αχανή μέτωπα στα οποία εξαπλώνονται οι πυρκαγιές “τέρατα” σε Αυστραλία και Καλιφόρνια. «Εάν δεν βασιστούμε σε επιστημονική γνώση, όσα ακούγονται για θωράκιση της χώρας αποτελούν ευχολόγια» επισήμανε. «Πρέπει να ενισχύσουμε τη γνώση και την ετοιμότητα για τις ακραίες πυρκαγιές. Μόνο έτσι μπορεί να θωρακιστεί η χώρα απέναντι στην κλιματική κρίση. Από το 2018 στο Μάτι φάνηκε ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή» εξήγησε και πρόσθεσε πως η κλιματική αλλαγή απαιτεί εδώ και τώρα νέο μηχανισμό αντιμετώπισης.

«Αυτό που κάνει είναι να επιφέρει ακραίο καιρό, που μπορεί μέσα στη διάρκεια του έτους να αυξήσει την καύσιμη ύλη. Στην Αττική αυτή η αύξηση προήλθε από τα ακραία φαινόμενα της “Μήδειας” και του “Ιανού”. Δεν είμαι ειδικός να το απαντήσω, αλλά αναρωτιέμαι: έγινε, αλήθεια, η δουλειά που έπρεπε στο να μαζευτεί όλη αυτή η ύλη;» διερωτήθηκε. Τέλος, επισήμανε ότι το καφέ χρώμα του καπνού σε μια δασική περιοχή αποτελεί αδιάψευστο δείκτη πως ό,τι καίγεται είναι σχεδόν απόλυτα στεγνό και χαρακτήρισε τέτοιου είδους πυρκαγιές «τέρατα».