Αρχική » Στα ιατρεία τους θα εμβολιάζουν οι παιδίατροι τους ανήλικους 12-17 ετών (video)
Video Ελλάδα Πολιτική

Στα ιατρεία τους θα εμβολιάζουν οι παιδίατροι τους ανήλικους 12-17 ετών (video)

«Τα εμβόλια, συνολικά, είναι το μεγαλύτερο δώρο που έχει κάνει η επιστήμη στην ανθρωπότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός

Οι παιδίατροι μπαίνουν και επίσημα στη μάχη του εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών, κατόπιν συμφωνίας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους εκπροσώπους των παιδιατρικών φορέων, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στη σημερινή σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων την προσεχή Δευτέρα.    

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των παιδιατρικών φορέων εξέφρασαν την ομόφωνη άποψη ότι οι παιδίατροι πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στον εμβολιασμό των ανηλίκων 12-17 ετών, κάτι το οποίο βρήκε σύμφωνους κυβέρνηση και αρμόδιους φορείς, ενώ στη διάρκεια της σύσκεψης ανακοινώθηκε ότι οι παιδίατροι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι ίδιοι τα εμβόλια στο ιατρείο τους, όταν διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η φύλαξη των εμβολίων. Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται με εμβόλιο mRNA, το οποίο απαιτεί ειδικές συνθήκες φύλαξης και γι’ αυτό πρέπει να γίνει ειδικός σχεδιασμός.

Στο πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν οι 3.500 παιδίατροι της χώρας, οι οποίοι θα εμβολιάζουν στα ιατρεία τους παιδιά ηλικίας 12-17 ετών, ενώ, στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμών στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, το οποίο ως τώρα δεν ξεπερνά το 10%. Άλλωστε, στη σύσκεψη τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι παιδίατροι, στο να εξηγήσουν επιστημονικά σε γονείς και παιδιά γιατί είναι απαραίτητος και ασφαλής ο εμβολιασμός.

«Καθώς είμαστε μία εβδομάδα πριν από το άνοιγμα των σχολείων, τώρα πιστεύω είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να κάνουμε μία νέα μεγάλη προσπάθεια να αυξήσουμε σημαντικά τα ποσοστά εμβολιασμού στους ανηλίκους. Τα σχολεία μας θα ανοίξουν και θα ανοίξουν με ασφάλεια, έχουμε δει πια, μας έλεγε ο κύριος Τσιόδρας επιστημονικά δεδομένα ότι το δίπτυχο μάσκα και συχνό τεστ είναι το καλύτερο το οποίο μπορούμε, είναι ο καλύτερος συνδυασμός πολιτικών που μπορούμε να εφαρμόσουμε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι θα ανοίξουν τα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και σε αυτό φυσικά πρέπει να προσθέσουμε και την αύξηση ποσοστών εμβολιασμών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της σύσκεψης.

Ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τη σημασία των εμβολίων, αναφέρθηκε στο προσωπικό βίωμα από τη μητέρα του. «Εμένα η μάνα μου -όπως ξέρετε- αρρώστησε από πολιομυελίτιδα μέσα στον πόλεμο. Και έζησε μία ζωή μεγάλης ταλαιπωρίας από μία ασθένεια η οποία εξαφανίστηκε στη συνέχεια από προσώπου γης, λόγω των εμβολίων. Νομίζω ότι καλό είναι να θυμίζουμε συνολικά στο λόγο μας ότι καμία επιστημονική ανακάλυψη δεν έχει αυξήσει περισσότερο το προσδόκιμο ζωής από τα εμβόλια συνολικά και είναι το μεγαλύτερο δώρο το οποίο έχει κάνει η επιστήμη στην ανθρωπότητα. Δεν αναφέρομαι μόνο στο εμβόλιο Covid αναφέρομαι συνολικά αυτά εμβόλια. Αν και φοβάμαι ότι τους αντιεμβολιαστές δύσκολα θα μπορέσουμε να τους πείσουμε με τέτοια επιχειρήματα, θεωρώ όμως ότι υπάρχει μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων που είναι έτοιμη να πειστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο παιδίατρος παίζει και ρόλο οικογενειακού γιατρού

«Γνωρίζουμε ότι ο παιδίατρος, επειδή έχει το ρόλο του οικογενειακού γιατρού σε πάρα πολλές ελληνικές οικογένειες, ήταν αυτός που τον ρωτούσαν για το αν θα πρέπει οι ενήλικες να κάνουν τον εμβολιασμό ή όχι και πραγματικά αυτή η στήριξη των παιδιάτρων είναι πάρα πολύ βασική και εξακολουθεί να είναι», τόνισε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, παίρνοντας το λόγο, σημείωσε ότι «ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 θα παίξει καταλυτικό ρόλο μαζί με τα άλλα μέτρα στον έλεγχο της πανδημίας και στην σταδιακή αυτορρύθμιση και συνέχιση της κοινωνικής ζωής». Πρόσθεσε δε ότι η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα αφορά και στα παιδιά και για αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία τώρα που ανοίγουν τα σχολεία να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης έναντι της διασποράς του ιού και στα σχολεία. «Μαθηματικές εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι μπορεί να κατεβάσει κανείς την πιθανότητα διασποράς στα σχολεία κοντά στο 10% (πολύ σημαντική μείωση της διασποράς δηλαδή και περιορισμό της σε ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών) με τη μάσκα, το testing και, φυσικά, ακόμα περισσότερο και με τον εμβολιασμό των ομάδων της οποίας αυτός συστήνεται», επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν με φυσική παρουσία ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν στη σύσκεψη ο Πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, η Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής Αναστασία Βαρβαρήγου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων Γεώργιος Χρούσος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας, η Πρόεδρος Δ.Σ Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΠΕΒΕ) Ελισάβετ Διαμαντή, ο Πρόεδρος Εταιρείας Παιδιατρικής Εκπαίδευσης και Έρευνας Κεντρικής Ελλάδας Γεώργιος Συρογιαννόπουλος και η Αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας (ΠΠΕ) Γεωργία Καζάκου.

  • Δείτε σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και των συνεργατών του: