Αρχική » Στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο τον Δεκαπενταύγουστο ο Σάββας Αναστασιάδης
Ελλάδα Πολιτική

Στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο τον Δεκαπενταύγουστο ο Σάββας Αναστασιάδης

facebook sharing button

Στην Τραπεζούντα θα μεταβεί την Κυριακή 14 Αυγούστου 2022 ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης, Σάββας Αναστασιάδηςεκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο.

Το απόγευμα της Κυριακής, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, ο κ. Αναστασιάδης θα παραστεί στον Μέγα Εσπερινό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη της Τραπεζούντας, ενώ την Τρίτη 16 Αυγούστου, ολοκληρώνοντας την παραμονή του στον Πόντο, θα επισκεφθεί εκκλησίες χωριών της περιοχής της Τραπεζούντας.

Με αφορμή το ταξίδι του στην Τραπεζούντα, ο Σάββας Αναστασιάδης επισημαίνει: «”Σου Μελά την Παναΐα” ανέβαιναν και γιόρταζαν οι Πόντιοι πρόγονοι μας τον Δεκαπενταύγουστο, επί αιώνες, έως την εξόντωση και τον ξεριζωμό του 1922. Εκεί χτυπούσε και συνεχίζει να χτυπά η καρδιά του Πόντου, στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα. Είναι μέχρι και σήμερα η προστάτιδα, η παρηγοριά, το στήριγμα, το κυρίαρχο σημείο αναφοράς του Ποντιακού Ελληνισμού.

Φέτος αξιώνομαι και εγώ σαν Πόντιος, σαν προσκυνητής, σαν εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, να συμμετάσχω, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, που θα τελεστεί στην εμβληματική Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα και να συμπροσευχηθώ τόσο για αυτούς που χάθηκαν ή ξεριζώθηκαν άδικα, όσο και γι΄ αυτούς που ζουν και θυμούνται.

Για τον απανταχού ποντιακό και μη Ελληνισμό. Η παρουσία μου εκεί αποτελεί καθήκον για να τιμήσω την μνήμη εκείνων αλλά και να στηρίξω το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην μεγάλη προσπάθειά του να δώσει ζωή στα μνημεία της Ορθοδοξίας, στον Πόντο και στην Μικρά Ασία. Καλή Παναγιά».