Αρχική » Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για τις πλημμύρες – Καταρρίπτεται το αφήγημα Μητσοτάκη περί επάρκειας μέτρων
Διεθνή Ελλάδα Πολιτική

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για τις πλημμύρες – Καταρρίπτεται το αφήγημα Μητσοτάκη περί επάρκειας μέτρων

Είναι το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ που δεν έχει προχωρήσει στην επικαιροποίηση των χαρτών

Μολονότι κανένας Έλληνας πολιτικός δεν φταίει(!) για τις καταστροφικές πλημμύρες από τις κακοκαιρίες Ιανός, Daniel, Elias και όλα είναι καλώς καμωμένα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν αντίθετη άποψη περί ευθυνών και παραπέμπουν την χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για όσα δεν έπραξε για την αντιπλημμυρική προστασία.

Το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, ότι έπραξαν ό,τι ήταν δυνατόν για να προστατέψουν τους πολίτες και τις περιουσίες τους από την κλιματική κρίση και τις συνακόλουθες έντονες βροχοπτώσεις, καταρρίπτεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα, καθώς είναι το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ που δεν έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την επικαιροποίηση των χαρτών κινδύνου πλημμυρών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελλάδα δεν έπραξε όπως απαιτείται από την Οδηγία 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και την διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας («Οδηγία για τις πλημμύρες»). Το άρθρο 14 παράγραφος 2 της εν λόγω οδηγίας υποχρέωνε τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν και, εφόσον απαιτείται, να επικαιροποιήσουν τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας έως 22 Δεκεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1, τα κράτη μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή την επανεξέταση και, κατά περίπτωση, την επικαιροποίηση των εν λόγω χαρτών τρεις μήνες μετά την εν λόγω ημερομηνία, δηλαδή έως 22 Μαρτίου 2020.

Τέλος, Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε, επίσης, να παραπέμψει εκ νέου την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έκλεισε χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων στο νησί της Ζακύνθου εντός προστατευόμενης περιοχής Natura 2000. Ο χώρος υγειονομικής ταφής αποτελεί απειλή για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον, και ρυπαίνει το τοπικό περιβάλλον. Μολονότι ο χώρος υγειονομικής ταφής δεν λειτουργεί εδώ και περισσότερα από πέντε έτη, πρέπει όχι μόνο να κλείσει, αλλά και να αποκατασταθεί, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2014.

Newsbreak.gr

Video

Κινέζοι ανέγειραν 10όροφη πολυκατοικία σε 29 ώρες, με πλήρως επιπλωμένα διαμερίσματα