Αρχική » “Σφαγή” στις Στρατιωτικές Σχολές με τον ελάχιστο βαθμό εισαγωγής!
Ελλάδα Πολιτική

“Σφαγή” στις Στρατιωτικές Σχολές με τον ελάχιστο βαθμό εισαγωγής!

Γράφει ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ουδείς μωρότερος των ιατρών αν δεν υπήρχαν και οι δάσκαλοι έλεγε ο λαός αλλά μάλλον οι ……στρατιωτικοί πλέον. Αυτό προκύπτει πλέον αβίαστα παραφράζοντας την γνωστή λαϊκή φράση, από τις εξελίξεις στο …

θέμα του ελάχιστου βαθμού εισαγωγής (ΕΒΕ) που προσφάτως είδαμε να τίθεται σε ισχύ από το υπουργείο Παιδείας.
Έτσι λοιπόν τηρώντας το παραφρασμένο αυτό ρητό οι στρατιωτικοί αξιοποιώντας όση υπερηφάνεια τους έμεινε θεώρησαν καλό να βάλουν ως συντελεστή ΕΒΕ τον ανώτερο επιτρεπτό δηλαδή το 1,2 όσο δηλαδή και οι ιατρικές σχολές και οι ανώτερες σχολές της χώρας, που παραδοσιακά για να περάσει κάποιος έπρεπε να συγκεντρώσει κοντά στα 18000 μόρια. Και μάλιστα για όλες τις ανώτερες στρατιωτικές σχολές ανεξαρτήτως, δηλαδή εξομοιώνοντας με τον ίδιο συντελεστή τη στρατιωτική ιατρική, οδοντιατρική, φαρμακευτική και τις λοιπές κατηγορίες της ΣΣΑΣ (νομικό, στρατολογικό, δικαστικό, οικονομικό) με τις υπόλοιπες στρατιωτικές σχολές όπως την Ικάρων, Ναυτικών Δοκίμων και ΣΣΕ.

Μα και ποιος σας είπε κύριοι ότι ο ΕΒΕ είναι δείκτης πόσο καλή σχολή έχετε; Τι το περάσατε πανεπιστημιακή κατάταξη αξίας; Για όσους δεν κατάλαβαν ακόμα ο εβε καθορίζει μόνο την κατώτερη βαθμολογία των εισαχθέντων στις σχολές και όχι την αξία των σχολών.

Έτσι λοιπόν στις μεν σχολές της ΣΣΑΣ ίσως δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία γιατί οι υποψήφιοι γενικά έμπαιναν με υψηλότερα μόρια από τα 14500 που καθορίζει φέτος ο ΕΒΕ αν και αυτό είναι αμφισβητήσιμο αλλά στις λοιπές στρατιωτικές σχολές αξιωματικών απλά πυροβολήσανε τα πόδια τους. Ο ΕΕΒΕ είναι στα 14380 μόρια και έτσι δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα πλήρωσης των θέσεων ειδικά για την ΣΣΕ. Αυτό γιατί πέρσι παράδειγμα η βάση εισαγωγής στην ΣΣΕ γενικής σειράς ήταν 15200, για τις ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων κλπ στις 14075. Έτσι ακόμα και με τα περσινά έχει ήδη αποκλειστεί μεγάλη μερίδα παιδιών από το να δηλώσουν την θέλησή τους να μπουν στην ΣΣΕ καθώς το μηχανογραφικό πλέον δεν τους αφήνει να δηλώσουν παρά μόνο τις σχολές με χαμηλότερο ΕΒΕ από τα δικά τους μόρια.

Άρα ήδη αποκλείστηκε μεγάλη μερίδα των ειδικών κατηγοριών. Και φτάνουμε στο ζουμί που είναι οι επιλαχόντες. Κάθε χρόνο από την ΣΣΕ αποχωρούν πριν ορκιστούν αλλά και αργότερα κατά μέσο όρο 50-60 άτομα που καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν στρατιωτική ζωή. Οι θέσεις αυτών συμπληρώνονταν από επιλαχόντες της γενικής σειράς και των ειδικών κατηγοριών και οι βαθμολογίες αυτών μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερες από τις βάσεις εισαγωγής. Να σημειωθεί ότι πέραν των βαθμολογιών υπάρχουν και άλλα κριτήρια που μειώνουν τον αριθμό των επιλαχόντων όπως είναι οι ιατρικές και σωματομετρικές δοκιμασίες, ψυχολογικά τεστ κλπ. Από ποια λοιπόν δεξαμενή θα αντλήσουν τους επιλαχόντες αφού φέτος δεν δίδεται η ευκαιρία ούτε στην ελπίδα στους υποψηφίους των στρατιωτικών σχολών για μια θέση επιλαχόντα; Ιδιαίτερα φέτος που έχουν εξαγγείλει οι σχολές αυξημένο αριθμό εισακτέων. Η ΣΣΕ θέλει να πάρει 280 άτομα. Από πού θα αντλήσει αυτά τα άτομα; Αν βρει τους μισούς να είναι και ευχαριστημένη. Τα ίδια προβλήματα θα υπάρξουν και στις σχολές υπαξιωματικών με συντελεστή εβε το 1. Και εκεί δεν θα έχουν δυνατότητα να συμπληρώσουν τις θέσεις με επιλαχόντες. Πυροβόλησαν λοιπόν τα πόδια τους οι στρατιωτικοί εξαιτίας της αλαζονείας που υπέδειξαν οι αποφασίζοντες για να μην υποτιμήσουν την αξία των σχολών τους. Ευτυχώς για αυτούς δεν έδειξαν την ίδια αλαζονεία οι υπεύθυνοι στην Αστυνομία όπου σχολές με υψηλότερη βάση όπως η σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας που παραδοσιακά μπαίνει κάποιος με τουλάχιστον 17000 μόρια επέλεξε έξυπνα να θέσει τον χαμηλότερο συντελεστή ΕΒΕ 0,8 οπότε και να μπορεί να παίξει μπάλα άνετα στο γήπεδό της και να επιλέξει αυτούς που θέλει εφόσον ξέρει ότι θα αποκλείσει πολύ κόσμο λόγο άλλων αιτιών όπως το ύψος, ιατρικές εξετάσεις, σωματομετρικά κλπ.

Ας ελπίσουμε να το καταλάβουν σύντομα πριν είναι αργά γιατί σε λίγες μόνο μέρες κλείνουν οι προθεσμίες συμπλήρωσης των μηχανογραφικών και θα ψάχνουν επιλαχόντες…

Militaire.gr