Αρχική » Σόφι ιντ Βελντ: Nα μπει στην υπόθεση υποκλοπών Μητσοτάκη η Europol
Διεθνή Ελλάδα Πολιτική

Σόφι ιντ Βελντ: Nα μπει στην υπόθεση υποκλοπών Μητσοτάκη η Europol

Καταπέλτης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη βαριά σκιά του σκανδάλου των υποκλοπών η Ολλανδή ευρωβουλευτής καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό να αποχαρακτηρίσει τα έγγραφα, τη βουλή να ξαναρχίσει την εξεταστική επιτροπή και την Europol να παρέμβει.

Η ευρωβουλευτής του Renew Europe ενημερώνει για το τι πρόκειται να κάνει η PEGA, μια και εκκρεμεί η κατάθεση της έκθεσης την Τρίτη.

  • «Νομίζω πως καταρχάς πρέπει να ασφαλιστούν όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, διότι οι άνθρωποι έχουν ήδη ξεκινήσει να διαγράφουν μηνύματα, να πετούν τα κινητά τους στη Μεσόγειο κλπ. Οπότε πρέπει να μπει στην υπόθεση η Europol αμέσως. Να σημειωθεί πως αυτό το ζητάμε επανειλημμένως εδώ και μήνες. Αυτό, βέβαια, δεν σχετίζεται μόνο με τη διασφάλιση των στοιχείων των συσκευών ή των συστημάτων αλλά με την έρευνα που πρέπει να γίνει για το ποιος έστειλε τα μηνύματα. Πρέπει να φτάσουμε στην άκρη του τούνελ τώρα. Επίσης, όπως επανέλαβα την Παρασκευή στη συνέντευξη Τύπου της Pega, καλώ τον πρωθυπουργό και το κοινοβούλιο να αποχαρακτηρίσουν τα απόρρητα έγγραφα».
  • «Πρέπει να ξεκαθαριστεί πλήρως (σ.σ. η υπόθεση των παρακολουθήσεων) πριν τις εκλογές. Δεν μπορείς να το αφήσεις αυτό το σύννεφο αμφισβήτησης πάνω από τη διαδικασία. Είναι εντελώς απαράδεκτο πως υπάρχει οποιαδήποτε μορφή παρέμβασης πριν τις προεκλογικές εκστρατείες. (…) Με ρωτήσατε αν είναι ρίσκο για την Ελλάδα και απαντώ πως είναι ρίσκο για την Ευρώπη. Γιατί στη λίστα υπάρχουν υπουργοί όπως ο Δένδιας. Ο ίδιος είναι μέλος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Κάθεται εκεί με τους συναδέλφους του και λαμβάνουν αποφάσεις. Αποφάσεις που λαμβάνονται σε σχέση με τον πόλεμο. Ο Μητσοτάκης επίσης είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όπως έχω ξαναπεί αυτό αφορά ευθέως την Ε.Ε. Οι εθνικές εκλογές καθορίζουν τη σύνθεση του Συμβουλίου και αυτό είναι ένα όργανο λήψης αποφάσεων».
  • «Στο γραφείο μου ελπίζουμε να μην υπάρχουν νέες αποκαλύψεις έως την Τρίτη που κατατίθεται η αναφορά στην PEGA, γιατί είμαστε ήδη πολύ κουρασμένοι και πρέπει έχουμε το νου μας σε όλα αυτά. Η αναφορά όμως δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές η έκθεση κατά 95% είναι βασισμένη σε ανοιχτές πηγές, γιατί δεν ούτε είμαι ντετέκτιβ ούτε δημοσιογράφος. Νομίζω πάντως πως αν κοιτάξεις τη μεγάλη εικόνα, τότε είναι ξεκάθαρο. Αυτό δεν είναι ένα διεθνές θέμα, αλλά ευρωπαϊκό. Έχει συνέπειες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στις λήψεις αποφάσεων, στην παραβίαση της παρούσας νομοθεσίας. Ωστόσο, οι εθνικές κυβερνήσεις και οι εταιρείες εμπορίας κατασκοπευτικού λογισμικού εκμεταλλεύονται την κοινή αγορά και το απόρρητο που υφίσταται σε εθνικό επίπεδο για τα δικά τους συμφέροντα, εκλογικά ή οικονομικά. Συνεπώς, είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα. Νομίζω ότι μπορούμε να δούμε πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν μικρές δυνάμεις, αν και αυτές που έχουμε δεν εφαρμόζονται σωστά. Η PEGA θα δημοσιεύσει την έκθεση την Τρίτη και ελπίζουμε να ξυπνήσει τους ανθρώπους».