Αρχική » Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης ήπιε το αμίλητο νερό…Κερδισμένοι μόνο Ισπανία και Πορτογαλία για την ενέργεια αφού αντέδρασαν στη σύνοδο
Διεθνή Ελλάδα Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης ήπιε το αμίλητο νερό…Κερδισμένοι μόνο Ισπανία και Πορτογαλία για την ενέργεια αφού αντέδρασαν στη σύνοδο

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή πολιτική και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ σε λίγη ώρα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις και η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με το Politico οι «27» κατέληξαν σε συμβιβασμό για τα αιτήματα Ισπανίας και Πορτογαλίας που λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα τη Σύνοδο.

Τι ζητούσαν Ισπανία-Πορτογαλία
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, αλλά και η Πορτογαλία, εξέφρασαν συγκεκριμένα αιτήματα και ζήτησαν να μπουν σε ένα καθεστώς εξαίρεσης, καθώς, λόγω της γεωμορφολογίας (Πυρηναία όρη που χωρίζουν την Ιβηρική με τη Γαλλία) Πορτογαλία και Ισπανία δεν είναι συνδεδεμένες με το ενεργειακό δίκτυο και επιθυμούν εξαίρεση από τη σύνδεση των τιμών της ενέργειας. Η Σύνοδος προσπάθησε να βρει μια αποδεκτή πρόταση για την Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς οι δύο χώρες αυτές εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους. Τελικά, όπως μετέδωσε το Politico, η συμβιβαστική λύση αυτή βρέθηκε.

Το κλίμα στους «27» ήταν τεταμένο, καθώς ο Σάντσεθ με τον Πορτογάλο Κόστα επέμεναν, ενώ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε δεν συναινούσαν.

Σύμφωνα με το Politico, οι ηγέτες της ΕΕ δυσκολεύτηκαν να βρουν κοινή γραμμή, καθώς προσπαθούν να τιθασεύσουν τις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο η Ευρώπη επιχειρεί να μετριάσει την παροχή ενέργειάς της από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Cadena SER και την El País, η ένταση ήταν τέτοια, o Σάντσεθ σηκώθηκε και έφυγε αναστατωμένος, επειδή διέρρεαν συνομιλίες από τη συνάντηση και επειδή ο ίδιος κατηγορήθηκε ότι απείλησε να ασκήσει βέτο στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, όπως είπε ο δημοσιογράφος του France24, Ντέιβ Κίτινγκ. Μάλιστα, ο Σάντσεθ, σύμφωνα με την El País, διάβασε το εν λόγω μήνυμα από τον ίδιο τον δημοσιογράφο, για να εξηγήσει στους υπόλοιπους ηγέτες τον θυμό του. Σύμφωνα με πληροφορίες αντιδράσεις υπήρξαν και από την Ιταλία με τον Μάριο Ντράγκι να απειλεί με βέτο.