Αρχική » Σύντομο βίντεο εξηγεί γιατί η Γερμανία εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο
Video Διεθνή

Σύντομο βίντεο εξηγεί γιατί η Γερμανία εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο

Kαθώς ο κόσμος προσπαθεί να τιμωρήσει τη Ρωσία μέσω κυρώσεων, αυτή η εξάρτηση γίνεται εμπόδιο.

 Στέφανος Νικήτας

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε μεγάλο μέρος της ρωσικής οικονομίας, αλλά το εμπόριο φυσικού αερίου της Ρωσίας παραμένει ανέγγιχτο.

Η ΕΕ λαμβάνει σχεδόν το ένα τέταρτο της ενέργειάς της από φυσικό αέριο, και σχεδόν το ήμισυ αυτής προέρχεται από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα φυσικού αερίου στον κόσμο. Ως η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας, πληρώνοντας στη ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα από την έναρξη του πολέμου στη Ρωσία.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Έτσι, ενώ η Γερμανία έχει στείλει ακόμη και όπλα στην Ουκρανία σε μια ιστορική αλλαγή στρατιωτικής πολιτικής, μέσω της αγοράς αερίου, η Γερμανία βοηθά επίσης τη Ρωσιά να πληρώσει για τον πόλεμο που κάνει στην Ουκρανία, αναφέρει δημοσίευμα του Vox.

Έτσι όπως έιναι το ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης είναι δύσκολο να απομακρυνθούμε από το φυσικό αέριο. Σε αντίθεση με το πετρέλαιο και τον άνθρακα, που μπορούν να σταλούν οπουδήποτε στον κόσμο, οι αγωγοί φυσικού αερίου κοστίζουν δισεκατομμύρια, χρειάζονται χρόνια για να κατασκευαστούν και συνδέουν φυσικά παραγωγό και αγοραστή άμεσα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν παραγωγός και αγοραστής να έχουν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις και ρήτρες.

Σήμερα, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να τιμωρήσει τη Ρωσία μέσω κυρώσεων, αυτή η εξάρτηση γίνεται εμπόδιο.