Αρχική » Τα μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν τα πρωτόκολλα προσχώρησης Φινλανδίας και Σουηδίας
Διεθνή

Τα μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν τα πρωτόκολλα προσχώρησης Φινλανδίας και Σουηδίας

Η Σουηδία και η Φινλανδία μπορούν από σήμερα να παρακολουθούν όλες τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, χωρίς δικαίωμα ψήφου προς το παρόν, καθώς οι πρεσβευτές των 30 χωρών-μελών της συμμαχίας υπέγραψαν τα πρωτόκολλα προσχώρησης των δύο χωρών. Για να αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα, θα πρέπει τα πρωτόκολλα αυτά να εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια των συμμαχικών χωρών.

Με την υπογραφή των πρωτοκόλλων, οι κυβερνήσεις των χωρών του ΝΑΤΟ εξουσιοδοτούν τον γενικό γραμματέα της συμμαχίας να προσκαλέσει επίσημα τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν. Η διαδικασία έγκρισης των πρωτοκόλλων από τα εθνικά κοινοβούλια μπορεί να διαρκέσει αρκετά μεγάλο διάστημα, που μπορεί να φτάσει τους έξι ή οκτώ μήνες.

Το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) πιθανότατα θα επικυρώσει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιουλίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Γιοχάνες Βόγκελ. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η ένταξη των δύο χωρών αποδεικνύει τη «δύναμη και την ανάπτυξη της Δύσης», δήλωσε ο Βόγκελ, που θεώρησε βέβαιο ότι και η γερμανική Γερουσία (Bundesrat – εκπροσωπεί τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας) θα υπερψηφίσει επίσης.

Αυτά τα πρωτόκολλα προσχώρησης θα έπρεπε να έχουν υπογραφεί πριν από αρκετές εβδομάδες, ωστόσο η απειλή της Τουρκίας ότι θα μπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία, αν δεν υποχωρούσαν Σουηδία και Φινλανδία στις απαιτήσεις της να καταπολεμήσουν στο έδαφός τους «τρομοκρατικές οργανώσεις» όπως το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG και το κίνημα του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν. 

Η διαδικασία εκκίνησε, αφότου οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν γραπτώς στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την περασμένη εβδομάδα ότι θα ανταποκρίνονταν στα αιτήματα της Τουρκίας.

Ωστόσο, η Άγκυρα απειλεί ότι η συμφωνία ένταξης των δύο χωρών δεν θα φτάσει στο τουρκικό κοινοβούλιο της, εάν μέχρι τότε δεν ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματά της.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι δεν περίμενε η Τουρκία να αλλάξει γνώμη. «Υπήρχαν ανησυχίες για την ασφάλεια που έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Και κάναμε αυτό που κάνουμε πάντα στο ΝΑΤΟ. Βρήκαμε κοινό έδαφος».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας, Πέκα Χααβίστο, και της Φινλανδίας, Αν Λίντε, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν θα εκδοθεί στην Τουρκία συγκεκριμένοι άνθρωποι και αν υπάρχει λίστα, ωστόσο και οι δύο τόνισαν ότι αυτό δεν ισχύει, ότι μέσα στο μνημόνιο με την Τουρκία δεν υπάρχει καμία λίστα.

«Θα τιμήσουμε αυτό το μνημόνιο και θα το υλοποιήσουμε, παρακολουθήσουμε», δήλωσε η Αν Λίντε, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες της κυβέρνησής της θα είναι πάντα «σύμφωνες με τη σουηδική νομοθεσία. Θα συμμορφωθούμε με το διεθνές δίκαιο».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «θα φροντίσουμε να έχουμε έναν μηχανισμό καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της».

Τα μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν τα πρωτόκολλα προσχώρησης Φινλανδίας και Σουηδίας | Η Εφημερίδα των Συντακτών (efsyn.gr)