Αρχική » Τουρκία: Θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών θα θέσει στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν
Διεθνή

Τουρκία: Θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών θα θέσει στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ….ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ…..ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ 2000

Με ψυχραιμία θα απαντήσει η Ελλάδα

Το σχοινί των προκλήσεων φαίνεται πως είναι έτοιμη να τραβήξει για ακόμη μία φορά η Τουρκία, καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να θέσει στο ΝΑΤΟ, ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah αποκαλύπτει στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδό της ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να θέσει το θέμα στους συμμάχους προσκομίζοντας μάλιστα και έγγραφα, τα οποία κατά τη γνώμη του, αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του.

Στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ, η ρητορική της Τουρκίας αναμένεται να κορυφωθεί.  Τουρκική επιδίωξη σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, είναι να πειστούν οι Σύμμαχοι ότι η Ελλάδα παραβιάζει όρους των συνθηκών της Λωζάννης (1923) και του Παρισιού (1947) χαρακτηρίζοντας ως πρόκληση την επίσκεψη Ελλήνων αξιωματούχων στα νησιά, τα οποία βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται πως μέτωπο έχει ανοίξει η Άγκυρα και με τη Φινλανδία και τη Σουηδία για το ζήτημα της ένταξής τους στη συμμαχία, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων με αρνητικό τρόπο.

Θέμα τουρκικής προκλητικότητας θα θέσει ο Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ

Η ελληνική πλευρά διαθέτει ισχυρά επιχειρήματα για να αποκρούσει αυτού του είδους τη διπλωματική επίθεση.

Στη Ρώμη, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Μάριο Ντράγκιθα ξεκινήσει κ διπλωματικός μαραθώνιος. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 5 Ιουλίου στο Στρασβούργο.

Δένδιας: Στην κλιμάκωση απαντάμε με ψυχραιμία

«Η διεθνής κοινή γνώμη γνωρίζει σήμερα ποιος προκαλεί στην περιοχή», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική.

«Στην κλιμάκωση αυτή απαντάμε σθεναρά αλλά ψύχραιμα. Με μία σειρά από επιχειρήματα αποδομούμε έναν προς έναν τους αβάσιμους και ανυπόστατους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς. Το να συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι κάνουμε “εκπτώσεις” στις πάγιες θέσεις μας για τα εθνικά συμφέροντα», σημειώνει ο Νίκος Δένδιας.

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν δυναμίτιζε το κλίμα λέγοντας ότι είναι οριστική η απόφασή του να μην υπάρξουν από εδώ και πέρα συναντήσεις με την ελληνική πλευρά.